Tema: Geoenergi | 5 sep 2024

Flexibel lösning ger nya system

Geoenergianläggningen vid Kemicentrum i Lund ska uppgraderas för att höja effektiviteten och möta framtida hållbarhetskrav. Den nya lösningen kombinerar luft/vätska- och vätska/vätska-värmepumpar samt använder de naturliga köldmedierna koldioxid och propan.

Flexibel lösning ger nya system
Mikael Nyman inventerar befintliga pumpar, anslutningar, typ, storlek och status. Foto: Peter Kroon

Borrhålslagret vid Kemicentrum på campus­området i Lund togs i drift 2005 och var då en av Europas största geoenergianläggningar. 2014 kompletterades anläggningen med fler borrhål för att öka utvinningen av energi.

– Genom att nyttja geoenergi möjliggör vi en hållbar energiförsörjning, något som tar oss ett steg närmare att nå en nollvision för vårt klimatavtryck, säger Johan Enhörning, projektledare på Akademiska hus i Lund.

Anläggningen har i dag 164 borrhål och två bergvärmepumpar som täcker 85 procent av energibehovet för värme och kyla. Fjärrvärme används som spets i vissa lägen. Värmepumparna använder köldmediet R134a med GWP-värdet 1430.

Foto: Peter Kroon 

Geoenergianläggningen har levererat mer energi än den ursprungliga kalkylen.

– Det har varit en lönsam investering som har betalat sig under tiden som anläggningen har varit i drift, säger Johan Enhörning.

Nu har det blivit dags att byta ut många komponenter eftersom de har uppnått sin teoretiska livslängd.

– Vår avsikt är att samtidigt uppgradera anläggningen så att vi kan plocka ut ännu mer effekt än vad vi gör i dag. Det har varit en viss överproduktion av kyla och det finns fastigheter i närheten som har ett stort kylbehov som vi vill kunna ansluta, säger Johan Enhörning.

Fakta

Kemicentrum

  • Geoenergianläggningen försörjer tre byggnader på campusområdet med värme och kyla:
    – Kemicentrum, totalt 67 450 m2 BTA
    – Arkitekturhuset, totalt 12 500 m2 BTA
    – IKDC (Ingvar Kamprad design centrum) totalt 12 750 m2 BTA
  • Byggherre: Akademiska hus och förståelse för fastigheterna och verksamheten
  • Totalentreprenör: Malmberg
  •  Projektering: Sweco

Fokus har varit att använda köldmedier som kan möta framtida regleringar och värmepumpar med höga COP-värden. EU:s F-gasförordning ska fasa ut syntetiska köldmedier som innehåller fluor. Dessa ska ersättas med naturliga köldmedier. Reach-förordningen kommer samtidigt att förbjuda Pfas som är miljö- och hälsofarliga kemikalier, som även de flesta f-gaserna också tillhör.

Erik Everbring och Johan Enhörning studerar en av de befintliga luftkylda kylmedelkylarna på taket ovanpå värmepumpscentralen. Foto: Peter Kroon

Den nya anläggningen ska framtidssäkras genom valet av köldmedier. Samtidigt ska den uppfylla Akademiska hus energimål och miljökrav.

– Vi ser detta som ett kombinerat underhållsprojekt och energiinvestering. Istället för punktinsatser tar vi ett helhetsgrepp för att säkerställa 20 års drift till. Anläggningen kommer att leverera lika mycket värme och kyla som tidigare, men elförbrukningen för driften kommer att sjunka kraftigt, säger Johan Enhörning.

Det nya projektet startade i september förra året. Malmberg har som totalentreprenör i samverkan med hjälp av Sweco utrett effektbehov/-tillgång samt val av utrustning och köldmedier till den nya anläggningen.

– Komplexiteten i projektet gjorde att formen samverkan var given. Akademiska hus har under 20 års drift byggt upp kunskap om fastigheterna och verksamheten. Sweco har bred kompetens inom process och konstruktion. Vi på Malmberg har mångårig erfarenhet av att bygga energicentraler och borrhålslager, säger Mikael Nyman, projekteringsingenjör på Malmberg.

Termometer på befintlig ackumulatortank. Foto: Peter Kroon

Analysen av borrhålslagret visar att temperaturen i marken har sjunkit något. På vintern har det som lägst varit någon minusgrad och på sommaren runt 15 grader.

– Det är en viss obalans i systemet. Även vid mildare temperaturer är det faktiskt inte hundra procents täckning av värmebehovet. Vi ska nu bygga ett flexibelt system så att lagret ska kunna återhämta sig, säger Erik Everbring, uppdragsledare och teknikansvarig på Sweco.

Malmberg var med och byggde anläggningen från början.

– Därmed har vi väldigt mycket spårbarhet och förståelse för varför det utformades som det gjorde, säger Johan Enhörning.

I februari gjordes ett test av lagret där värmepumparna stängdes av. Temperaturerna från och till marklagret mättes under en vecka för att kunna se förändringarna.

Det är en viss obalans i systemet. Även vid mildare temperaturer är det faktiskt inte hundra procents täckning av värmebehovet. Vi ska nu bygga ett flexibelt system så att lagret ska kunna återhämta sig.

– Lagret återhämtade sig då något. Genom de mätdata vi fick in kunde vi skapa en modell och kalibrera den med mätdata. Modellen har sedan använts för att beräkna hur temperaturen kommer att bli framöver, säger Erik Everbring.

När modellen var klar gick det att simulera olika lastfall.

– Vi insåg då snabbt att systemet måste byggas så att det påverkar lagret mindre än i dag, framför allt vintertid. Systemet måste också vara flexibelt för att kunna hantera vädervariationer och verksamhetsförändringar. En utmaning är att värmelasten på årsbasis är ungefär tre gånger så stor som kyl­lasten. Därför kommer temperaturen i borrhålslagret att sjunka om inte systemdesignen förändras.

Mikael Nyman och Erik Everbring i elrummet i anslutning till värmepumpscentralen där de ritar in värdefull information i befintligt flödes­schema och uppställningsritning. Foto: Peter Kroon

Erik Everbring har tagit fram en lösning med sex nya värmepumpar, både vätska/vätska och luft/vätska.

– Att vi använder båda typerna är framför allt för att avlasta borrhålslagret. Värmepumparna kan användas på olika sätt, säger han.

Vi kombinerar det bästa av två världar och det bidrar till att ge systemet en stor flexibilitet. Det är varierande laster och värmesystem med olika temperaturer.

För att få så mycket frikyla som möjligt till sommaren kan man börja kyla lagret under våren genom att främst använda vätska-/vätskavärmepumparna. Om lagret är tillräckligt kallt kan luft/vätskavärmepumparna prioriteras för att lagret ska få vila.

– Den flexibiliteten är ett sätt att balansera lagret. Vi vill kunna bibehålla en hög energitäckning från värmepumparna, säger Erik Everbring.

Lösningen kommer att öka energitäckningen till över 95 procent. Cirka en tredjedel av effekten kommer från luft/vätska- och två tredjedelar kommer från vätska/vätskavärmepumpar. Värmeeffekten uppskattas bli 1,5–2,2 MW.

Temperaturen på en av kollektorerna från/till borrhålen. Foto: Peter Kroon

Värmepumparna använder de naturliga köldmedierna koldioxid och propan med GWP-värdet 1 respektive 3. Fördelen med att använda både koldioxid och propan är att de arbetar optimalt under olika förutsättningar. Koldioxid fungerar som bäst när det är låga returtemperaturer. Då går det att få höga framledningstemperaturer utan att det kostar så mycket mer elenergi. Propan ger tvärtom en hög verkningsgrad vid låga framledningstemperaturer.

– Vi kombinerar det bästa av två världar och det bidrar till att ge systemet en stor flexibilitet. Det är varierande laster och värmesystem med olika temperaturer. Vi vill ha någonting som kan klara hela spannet och det gör det här systemet i hög utsträckning, säger Erik Everbring.

Scop för värme och kyla beräknas bli 4,5–5,5. All befintlig utrustning i energicentralen har skannats in i en 3D-modell.

– I projektorganisationen finns personer med olika spetskompetenser som sitter i både Kristianstad, Halmstad och Göteborg. Genom ett gemensamt punktmoln kan de gå in i modellen, röra sig fritt där och få en helhetsbild utan att behöva åka hit. Det blir också lättare att komplettera lösningen med nya komponenter och se till att de verkligen får plats, säger Johan Enhörning.

Inkommande och utgående kollektorer från de 164 borrhålen kommer upp ur marken och ansluts till samlingsrör. Foto: Peter Kroon

Nu pågår detaljprojekteringen, som omfattar processdesign, konstruktion och riskanalyser. Den ska bli färdig till årsskiftet. Bygget av den nya anläggningen startar tidigast nästa år.

– Vi har identifierat tidig vår som en optimal period för att stänga marklagret, efter den kalla vintern men innan sommarens stora kylbehov. Det är dock för tidigt att säga hur lång byggtiden blir. Vissa komponenter skräddarsys och har lång leveranstid, upp till ett halvår, säger Johan Enhörning.

I höst ska en budgetkalkyl på plus/minus 10 procent presenteras, hur stor elförbrukningen blir och hur mycket energi man kan få ut.

Befintlig pump på kylsidan. Foto: Peter Kroon

– För närvarande arbetar vi med hög risk i kalkylen och det finns fortsatt många val och beslut att fatta som kan påverka slutkostnaden. Vi har dock konstaterat att något måste göras med tanke på att många komponenter, som värmepumpar och cirkulationspumpar, närmar sig sin tekniska livslängd, säger Johan Enhörning.

Erik Everbring ser goda förutsättningar för att bygga en bra anläggning tack vare all mätdata som har samlats in.

– Utmaningen ligger i att få plats med alla nya komponenter. Minst två nya värmeväxlare måste få plats, och vi diskuterar hur mycket redundans vi ska ha, exempelvis med dubbla pumpar på vissa positioner. Detta kommer att vara en stor del av höstens arbete, säger han.

Publicerad 5 september 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.