utbildning | 12 jan 2023

Fler nya teknikutbildningar godkända

35 000 utbildningsplatser till YH-program har beviljats av Myndigheten för yrkeshögskolan. En fjärdedel av de beviljade utbildningarna är inom teknikområdet.

Fler nya teknikutbildningar godkända
Energiomställningen och de stora kompetensbehoven inom svensk industri gör att Myndigheten för yrkeshögskolan idag beviljat närmare 9000 utbildningsplatser inom utbildningsområdet teknik och tillverkning. Foto: Caiaimage

Industrin behöver teknisk kompetens för en ännu smartare och mer hållbar produktion. Det behövs också mer kompetens med fokus på energiförsörjning och energieffektivisering för att klara energiomställningen.

– Yrkeshögskolan har en viktig och växande roll i kompetensförsörjningen av Sverige och svensk industri. Kompetens är och kommer att vara avgörande för att vi ska klara av de stora samhällsutmaningar vi står inför. Därför har myndigheten valt att prioritera utbildningar inom klimatomställning, energiförsörjning, hållbara transporter och elektrifiering, säger Jenny Twana, chef för enheten för ansökan och analys på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Myndigheten har också beviljat sex nya utbildningsinriktningar som inte funnits inom yrkeshögskolan tidigare; E-mobility-ingenjör, projektledare inriktning vindkraft, Internet of Things-projektör, instrumentingenjör, vätgasingenjör och electromoblity design engineer.

I årets ansökningsomgång har en tredjedel av de 1200 ansökningarna beviljats och enligt Jenny Twana är kraven på ansökningarna högt ställda.

– Konkurrensen mellan utbildningsanordnarna inom yrkeshögskolan är som vanligt hård och endast de allra bästa ansökningarna beviljas. Ett avslag innebär därför nödvändigtvis inte att ansökan är dålig eller att det inte finns något kompetensbehov, säger Jenny Twana.

Källa: Myndigheten för yrkeshögskolan

Publicerad 12 januari 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.