Fjärrvärmecentraler energiklassas

P-märkningen av fjärrvärmecentraler omfattar inte energieffektivitet. Det ska det bli ändring på tack vare ett nytt projekt.

I SP Sveriges Tekniska Forskningsinstituts system för så kallad P-märkning av fjärrvärmecentraler bedöms funktion och prestanda, men inte energieffektivitet. I ett projekt ska nu underlag tas fram för att även inkludera det sistnämnda. Projektet drivs inom Svensk Fjärrvärmes forskningsprojekt Fjärrsyn med ekonomiskt stöd från Energimyndigheten.

Den P-märkning som SP utför på centraler är baserad på tekniska specifikationer från Svensk Fjärrvärme. Svensk Fjärrvärmes medlemmar rekommenderas att använda sig av P-märkta centraler.
– Den hittillsvarande P-märkningen har omfattat rent tekniska frågor som att de klarar av att hålla rätt tappvarmvatten- och returtemperatur. Anläggningens energieffektivitet påverkas i hög grad av val av regleringsfunktioner, pump, isoleringsgrad och liknande, vilket är det som vi ska undersöka i projektet, berättar Anna Boss på avdelningen för Energiteknik hos SP. Hon genomför projektet i samarbete med Markus Alsber.

Projektet omfattar villacentraler och centraler för flerbostadshus med upp till 80 lägenheter.

Av Mark Kretz, Energi & Miljö nr 1 2011 sid 10.

Publicerad 27 januari 2011

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.