Fjärrvärmecentraler energiklassas

P-märkningen av fjärrvärmecentraler omfattar inte energieffektivitet. Det ska det bli ändring på tack vare ett nytt projekt.

I SP Sveriges Tekniska Forskningsinstituts system för så kallad P-märkning av fjärrvärmecentraler bedöms funktion och prestanda, men inte energieffektivitet. I ett projekt ska nu underlag tas fram för att även inkludera det sistnämnda. Projektet drivs inom Svensk Fjärrvärmes forskningsprojekt Fjärrsyn med ekonomiskt stöd från Energimyndigheten.

Den P-märkning som SP utför på centraler är baserad på tekniska specifikationer från Svensk Fjärrvärme. Svensk Fjärrvärmes medlemmar rekommenderas att använda sig av P-märkta centraler.
– Den hittillsvarande P-märkningen har omfattat rent tekniska frågor som att de klarar av att hålla rätt tappvarmvatten- och returtemperatur. Anläggningens energieffektivitet påverkas i hög grad av val av regleringsfunktioner, pump, isoleringsgrad och liknande, vilket är det som vi ska undersöka i projektet, berättar Anna Boss på avdelningen för Energiteknik hos SP. Hon genomför projektet i samarbete med Markus Alsber.

Projektet omfattar villacentraler och centraler för flerbostadshus med upp till 80 lägenheter.

Av Mark Kretz, Energi & Miljö nr 1 2011 sid 10.

Publicerad 27 januari 2011

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.