Fjärrvärme fortsatt vanligast för uppvärmning av lokaler

Fjärrvärme fortsätter att dominera som uppvärmningssätt i lokaler men användningen minskar något år 2008 jämfört med 2007, visar ny statistik från Energimyndigheten.

 Den totala energianvändningen för uppvärmning och varmvatten har minskat sedan 2007. 

Fjärrvärme är det vanligaste uppvärmningssättet för lokaler och användningen uppgick år 2008 till 12,8 TWh. 68 procent av lokalarean värmdes upp med fjärrvärme, vilket kan jämföras med 66 procent år 2007. Den genomsnittliga fjärrvärmeanvändningen uppgick år 2008 till 121 kWh/ m2, vilket kan jämföras med 124 kWh/ m2 år 2007. 

Den totala energianvändningen för uppvärmning och varmvatten i lokaler under år 2008 var 16,7 TWh, vilket var en minskning jämfört med år 2007 då användningen uppgick till 18 TWh. År 2008 var något varmare än 2007, vilket kan vara en av orsakerna till att energianvändningen minskar. Knappt 6 procent av lokalarean värmdes med enbart el och knappt 2 procent med enbart olja. Både el- och oljeanvändningen minskade jämfört med år 2007 och uppgick till 2,4 respektive 0,7 TWh år 2008.   

Drygt 1 procent av den uppvärmda lokalarean värmdes med biobränsle i kombination med el.

Biobränsleanvändningen uppgick till 0,5 TWh. 

Den totala vattenanvändningen i lokaler uppgick till drygt 84 miljoner kubikmeter vatten, vilket var en ökning jämfört med år 2007 då vattenanvändningen var 79 miljoner kubikmeter. I genomsnitt var vattenförbrukningen 1 071 liter/m2 under år 2008. De lokalareor som redovisas har använts till en mängd olika ändamål, varav skolor, kontor och vård är de vanligaste. Mer än en tredjedel av den uppvärmda lokalarean som redovisas i statistiken används till skolverksamhet. 

Källa: Energimyndigheten

Publicerad 5 november 2009

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.