Magsjukeutbrott | 7 aug 2023

Fjällstation slås ut av magsjukevirus

Kebnekaise fjällstation har fått stänga efter att magsjukevirus härjar. Tidigare i våras förstördes stationens avloppsanläggning av kraftiga vattenmassor, sedan dess används dass istället vilket är svårare att sanera än vattentoaletter.

Fjällstation slås ut av magsjukevirus
Kebnekaise fjällstation har fått stänga efter ett magsjukeutbrott. Situationen förvärras av att anläggningens avloppssystem förstördes av kraftiga vattenmassor i våras och nu är man hänvisade till dass. Foto: Svenska turistföreningen

I söndags stängde Kebnekaise fjällstation för nybokningar och drop-in sedan ett antal gäster drabbats av magsjuka. Bokningen är stängd fram till 18 augusti men fjällstationen hoppas öppna igen redan den 10 augusti.

– Vi ser att gäster insjuknar i en snabbare takt vilket gör att vi har allt svårare att isolera gäster, sanera utrymmen i den takt som krävs och avdela separata dass för de som är sjuka. Vi förstår att det skapar oro och frustration, men vi behöver ta det ansvar som situationen kräver och se till våra gäster och personals bästa. Vi behöver bryta smittspridningen på fjällstationen och ge personalen en chans att sanera alla utrymmen ordentligt och och få upp nya dass till området, skriver Svenska Turistföreningen på sin hemsida.

Situationen vid Kebnekaise fjällstation försvåras av att avloppet förstördes av kraftiga vattenflöden tidigare i somras och att man sedan dess är hänvisade till att använda dass.

De gäster som har sjukdomssymtom har isolerats och separata dass fanns för dem. STF vädjar även till alla som vistas i området att vara extra noggranna med hygienen. STF uppmanar att alltid tvätta händerna noga med tvål och vatten efter toalettbesök, före måltider och efter att ha tagit i föremål eller på ytor som kan ha virus på sig. Handsprit räcker inte för att stoppa alla virus. Använd flytande tvål och torka händerna med en egen handduk eller pappershanddukar.

”Om man behöver göra sina behov ute i naturen: gå minst 100 meter från led respektive vattendrag för att uträtta dina behov, gräv en grop, och täck över”, skriver STF vidare på sin hemsida.

 

Källa: STF

Publicerad 7 augusti 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.