Plusenergi | 6 sep

Fem år med plusenergihus

Fem år har gått sedan Sveriges första större plusenergihus stod klart. Lärdomarna tas nu med och utvecklas i kommande projekt. 

Fem år med plusenergihus
2018 byggde Sveafastigheter färdigt Sveriges första flerbostadshus uppfört som ett plusenergihus, kvarteret Neptun i Västerås. Foto: Peter Ruterhagen

Kvarteret Neptun i Västerås, som plusenergifastigheten heter, omfattar cirka 7 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta med totalt 121 lägenheter fördelade på tre huskroppar. Husen är fulla av modern teknik för att skapa och återvinna så mycket energi som möjligt. Taken är täckta med 1 282 kvadratmeter högeffektiva solceller och genom ett internt elnät får hyresgästerna tillgång till den närproducerade elen. Husen är uppvärmda av bergvärme.

– För oss var huset ett stort experiment. Så klart underbyggt av noga gjorda kalkyler. Och det har fallit väl ut. Idag byggs alla våra hus med solceller på taket, säger Per Wallgård, fastighetschef, Sveafastigheter.

Neptuns 742 solpaneler producerar ungefär 250 000 kWh el per år, vilket är mer än vad huset gör av med. Överskottselen som produceras i de stunder då mer el genereras av husets solceller än vad som går åt i byggnaden säljs till elleverantören och hjälper till att hålla nere Sveafastigheters kostnader för huset.

Som uppvärmningskälla används bergvärme, vilket valdes för att kunna mäta exakt hur mycket el husen producerar och förbrukar. entilationsluften har ett återvinningsaggregat med 90 procents verkningsgrad samtidigt som det är förvärmning och förkylning i friskluftsintaget från ett separat borrhål i berget

– Dessutom tar ett 3flow-system bort energiförlusterna i varmvattencirkulationen, säger Per Wallgård.

Nästa steg i utvecklingen med hållbar energiförsörjning hos Sveafastigheter görs ett stenkast från Neptun, i Najaden. Där kopplas batterier till solcellerna på taket, för att lagra el som kan användas när solen inte lyser.

Källa: Svea Fastigheter

Publicerad 6 september 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.