Energieffektivisering. | 25 jan

Fastighetsbolaget halverar mängden köpt energi

Fastighets AB Väderholmen satsar på energieffektivisering av fastigheten Elektra 12 i Västberga. Genom att byta bland annat ventilationsaggregat och frånluftsfläktar minskar behovet av inköpt el med ungefär hälften.

Fastighetsbolaget halverar mängden köpt energi
Fastigheten Elektra 12 halverar sitt energibehov efter en energieffektivisering med nya ventilationsaggregat och frånluftsfläktar. Foto: Enstar

Projektet startade i december förra året och beräknas vara klart i oktober. Energientreprenaden, som ska utföras av Enstar, består av byte av ventilationsaggregat samt byte av frånluftsfläktar till energieffektiva aggregat och fläktar. Baslastvärmepumpar kommer även att installeras för produktion av kyla och värme när det finns överlappande kyl- och värmebehov.

Fastigheten Elektra 12 är belägen i Västberga på 31 500 kvadratmeter kontor och lättindustri. Total besparing av köpt energi uppgår till runt 1 900 MWh per år, och innebär en halvering av mängden köpt energi.

– Vi är mycket glada över att Väderholmen gett oss förtroendet att implementera det energisystem som våra energiingenjörer utvecklat under det senaste året. Energiprojektet handlar i huvudsak om att minska värmeförlusterna från byggnaden genom förbättrad värmeåtervinningen samt att nyttja synergier mellan värme- och kylbehov. Energiprojektet sänker både el- och fjärrvärmeanvändningen vilket känns helt rätt i en tid med höga och osäkra energipriser, säger Anders Nykvist, affärsutvecklare på Enstar AB.

Källa: Enstar AB

Publicerad 25 januari 2023

På nytt jobb

Peder Bylund har anställts som vd för Sandbäckens rör i Sundsvall AB. Han kommer från Radiator vvs.
Lisa Greder har utsetts till marknadsansvarig hos Inventair AB, Stockholm. Hon kommer från annan bransch.
Dag Klevby har utsetts till vd för Intec projektstyrning. Han kommer från Afry.
Mattias Björn har anställts som handläggande konsult/uppdragsledare på Bengt Dahlgren Stockholm geo AB, med placering i Gävle. Han kommer från Energy Machines.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.