Eon och Lunds univeristet forskar kring energi

Eon och Lunds universitet har ingått ett forskningssamarbete för utveckling av energilösningar med lägsta möjliga klimatpåverkan.


Samarbetsavtalet löper över fem år under perioden 2012-2017, där E.ON står för finansieringen med minst 5 Mkr årligen.

Avtalet omfattar framför allt två områden. Dels forskning kring energisystem med lägsta möjliga koldioxidutsläpp, dels forskning kring nya produkter och integrerade affärsmodeller för en mer hållbar energianvändning. Avtalet syftar till att stärka samarbetet mellan E.ON och alla olika delar av Lunds universitet, t.ex. LTH, Ekonomihögskolan och Internationella miljöinstitutet.

– Sverige och Europa står inför en stor utmaning när det gäller att ställa om energisystemet och klara de ambitiöst ställda klimatmålen. Forskningen inom energiområdet blir helt avgörande för att bygga upp rätt kompetens och kunna fatta rätt beslut. Där ser vi också Lunds universitet som en utmärkt rekryteringsbas för framtidens medarbetare, säger Jonas Abrahamsson, koncernchef Eon Sverige.

– För Lunds universitet innebär samarbetet att vi får ta del av de problemställningar som energibranschen brottas med idag. Det hjälper oss att göra rätt prioriteringar och forma framtidens forskning. Och samtidigt knyta starkare band till ett ledande energibolag som också är en viktig arbetsgivare för våra studenter och doktorander, säger Per Eriksson, rektor Lunds universitet.

Källa: Eon

Publicerad 21 december 2011

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.