Energieffektivisering | 8 mar

Energikartläggning som stöd för bostadsrättsföreningar

HSB Malmö har lanserat tjänsten Energikartläggning, som ger ett objektivt stöd i föreningarnas arbete med energieffektivisering och underhållsplanering.

Energikartläggning som stöd för bostadsrättsföreningar
HSB Malmö lanserar en nt tjänst som ska hjälpa bostadsrättsföreningar med energikartläggningar och att vidta rätt sorts åtgärder.

En energikartläggning ger svar på vilka energieffektiviserande åtgärder som kan minska byggnadens totala energianvändning, förbättra energiprestandan och således minska föreningens årliga energikostnader.

– Bostadsrättsföreningar har inte råd att blunda för de årliga energikostnaderna då energipriset ökat. Energikartläggningen är det första steget för att optimera föreningens energianvändning. Vår nya tjänst erbjuder en kontroll av vart föreningens energi tar vägen samt presenterar förslag till konkreta energieffektiviserande åtgärder anpassade efter byggnadens förutsättningar. Rekommenderade energisparåtgärder är följt av en indikativ lönsamhetsberäkning, säger Niklas Renfro, projektledare på HSB Malmös energiavdelning.

En förening som redan testat den nya tjänsten är HSB brf Odlaren i Malmö.

– Energirapporten var tydligt utformad och enkel att förstå. Det är inte alla i en styrelse som har förmågan att förstå varför man kan behöva spendera pengar för att tjäna pengar, men en energikartläggning ökar förståelsen, säger Petter Forkstam, ordförande i föreningen.

En utförd energikartläggning skapar även goda förutsättningar för en handlingsplan kopplad till de energiinsatser som behöver utföras inom föreningen. Dessutom sker en kontroll av föreningens underhållsplan, då en eller flera rekommenderade åtgärder kan få en förhöjd lönsamhet genom att man utför flera åtgärder samtidigt.

– Vi har inte beslutat att genomföra alla förslag i rapporten här och nu, men den ger oss ett underlag som vi kan prioritera utifrån. Den kommer garanterat att vara ett stöd i revideringen av vår underhållsplan, säger Petter Forkstam.

Källa: HSB

Publicerad 8 mars 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.