Compact Living | 24 jan

En lägenhet kommer lastad!

Fyra färdiga lägenheter lämnade hamnen i Landskrona under gårdagen för att köras hela vägen upp till Funäsdalen. För bra energistandard är de utrustade med FTX-system.

En lägenhet kommer lastad!
Morgondoppets 35 kvadratmeter stor "kub" innehåller en färdig lägenhet. Kök, förvaring och helkaklat badrum. Nu väntar 90 mils färd från Landskrona till Funäsdalen. Foto: Emrahus

Bakom projektet står Morgondoppet. Morgondoppet är ett systerbolag till Emrahus, som bygger ett LSS-boende i Funäsdalen. Morgondoppet utvecklar i vanliga fall radhuskvarter med hög arkitektonisk nivå på vattennära tomter.

Företaget styrs dock, precis som Emrahus, med lika delar hjärta och hjärna. När företagets vd Robin Berkhuizen läste att två platser på ett äldreboende i Funäsdalen fått stängas för att personalen inte hittade någonstans att bo tog han genast kontakt med kommunen.

– Jag kände att så kan vi inte ha det, speciellt när vi bygger en gruppbostad där. Tänk om liknande problem uppstår för personalen som ska jobba där? Jag erbjöd mig att använda en del av Morgondoppets tomt för att bygga ett nytt hyreshus med små lägenheter anpassade efter en typisk omsorgsarbetares ekonomi och livssituation, berättar han.

Kommunen hyr huset av Morgondoppet. Huset och lägenheterna är ritade för att erbjuda en bra livskvalitet till lågt pris och med en begränsad klimatpåverkan.

– Man kan säga att lägenheterna är designade efter konceptet ”compact living”. Det är en liten boyta, med en smart planlösning och omsorgsfullt valda material. På så sätt får man en fin lägenhet utan att hyresnivån sticker i väg. Sen är huset utrustat med ett FTX-system vilket ger en bra energistandard och grundläggningen består av albabalkar för att dra ner på mängden betong, säger Robin Berkhuizen.

Idag står en tom grund på den centralt belägna tomten, men när lägenheterna kommer fram kommer det gå undan. Dagen efter leverans ska takstolar, råspont och takpapper på plats. Efter ett fåtal timmar kommer ett nästan färdigt hyreshus stå på tomten. Lägenheterna är redo för inflyttning den 1 april.

Men först väntar en färd på 90 mil genom landet.

Källa: Emrahus

Publicerad 24 januari 2023

På nytt jobb

Peder Bylund har anställts som vd för Sandbäckens rör i Sundsvall AB. Han kommer från Radiator vvs.
Lisa Greder har utsetts till marknadsansvarig hos Inventair AB, Stockholm. Hon kommer från annan bransch.
Dag Klevby har utsetts till vd för Intec projektstyrning. Han kommer från Afry.
Mattias Björn har anställts som handläggande konsult/uppdragsledare på Bengt Dahlgren Stockholm geo AB, med placering i Gävle. Han kommer från Energy Machines.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.