Compact Living | 24 jan

En lägenhet kommer lastad!

Fyra färdiga lägenheter lämnade hamnen i Landskrona under gårdagen för att köras hela vägen upp till Funäsdalen. För bra energistandard är de utrustade med FTX-system.

En lägenhet kommer lastad!
Morgondoppets 35 kvadratmeter stor "kub" innehåller en färdig lägenhet. Kök, förvaring och helkaklat badrum. Nu väntar 90 mils färd från Landskrona till Funäsdalen. Foto: Emrahus

Bakom projektet står Morgondoppet. Morgondoppet är ett systerbolag till Emrahus, som bygger ett LSS-boende i Funäsdalen. Morgondoppet utvecklar i vanliga fall radhuskvarter med hög arkitektonisk nivå på vattennära tomter.

Företaget styrs dock, precis som Emrahus, med lika delar hjärta och hjärna. När företagets vd Robin Berkhuizen läste att två platser på ett äldreboende i Funäsdalen fått stängas för att personalen inte hittade någonstans att bo tog han genast kontakt med kommunen.

– Jag kände att så kan vi inte ha det, speciellt när vi bygger en gruppbostad där. Tänk om liknande problem uppstår för personalen som ska jobba där? Jag erbjöd mig att använda en del av Morgondoppets tomt för att bygga ett nytt hyreshus med små lägenheter anpassade efter en typisk omsorgsarbetares ekonomi och livssituation, berättar han.

Kommunen hyr huset av Morgondoppet. Huset och lägenheterna är ritade för att erbjuda en bra livskvalitet till lågt pris och med en begränsad klimatpåverkan.

– Man kan säga att lägenheterna är designade efter konceptet ”compact living”. Det är en liten boyta, med en smart planlösning och omsorgsfullt valda material. På så sätt får man en fin lägenhet utan att hyresnivån sticker i väg. Sen är huset utrustat med ett FTX-system vilket ger en bra energistandard och grundläggningen består av albabalkar för att dra ner på mängden betong, säger Robin Berkhuizen.

Idag står en tom grund på den centralt belägna tomten, men när lägenheterna kommer fram kommer det gå undan. Dagen efter leverans ska takstolar, råspont och takpapper på plats. Efter ett fåtal timmar kommer ett nästan färdigt hyreshus stå på tomten. Lägenheterna är redo för inflyttning den 1 april.

Men först väntar en färd på 90 mil genom landet.

Källa: Emrahus

Publicerad 24 januari 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.