AMBITIÖST | 20 jun

Effektiv ventilation i Solnas nya Haga norra

Haga norra är en helt ny stadsdel som växer fram i Stockholm. GK är med och utvecklar ventilation för framtidens behov av hållbarhet och energieffektivitet.

Effektiv ventilation  i Solnas nya Haga norra
Haga norra är en ny hållbar stadsdel som växer fram i Stockholm. Foto: GK

– Det känns kul att vara med och bygga en helt ny stadsdel i Stockholm. Det är ett stort projekt som också är ambitiöst ur hållbarhetssynpunkt. När det kommer till kontor är ventilationen väldigt viktig för inomhusklimatet. Det påverkar i förlängningen trivseln och produktiviteten för de anställda, säger Martin Vujicic, regionchef för region öst på GK.

Martin Vujicic, regionchef för Region öst på GK. Foto: GK

Haga norra är en helt ny stadsdel, angränsande till Hagaparken och Arenastaden i Solna. Hållbarhet är ledordet i projektet och alla hus miljö­certifieras för att minska klimatpåverkan. Egenproducerad el från solceller på taken kombineras med el från vindkraft och bergvärme. GK deltar i projektet med ansvar för ventilationen till bland annat kontor, restauranger, garage och gym.

Smart teknik är en viktig del i Haga norra. Ventilationen kommer att vara behovsstyrd för att inte ventilera mer än nödvändigt, och på det sättet spara energi.

Mycket av husen i Haga norra byggs av återvunnet material. Det som är nytt ska vara av hög kvalitet för att hålla länge. Smarta lösningar som utökad dagvattenhantering och gröna sedumtak ska bidra till att stadsdelen bättre kan hantera kraftiga skyfall. Totalt ryms 27 000 kvadratmeter kontors­yta i Kvarter 1, den del av stadsdelen som byggs just nu och planeras vara färdig för inflyttning 2024.

För att spara plats har ventilationsaggregaten platsbyggts. Det har frigjort omkring 700 kvadratmeter kontorsyta i kvarteret. Den behovsstyrda ventilationen minskar mängden energi som krävs för att driva fram luften och för att värma eller kyla luften till rätt rumstemperatur.

Publicerad 20 juni 2022

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.