INOMSHUSKLIMAT | 20 feb 2023

Cirkulärt fönsterbyte ger bättre boendemiljö

Lundbergs Fastigheter har ingått ett långsiktigt avtal med Mockfjärds Fönster gällande fönsterbyten samt återvinning av de gamla fönstren. Med energisnåla, Svanenmärkta och högkvalitativa fönster kommer hyresgästernas boendemiljö förbättras och husens energiförbrukning att minska.

Cirkulärt fönsterbyte ger bättre boendemiljö
De första fönsterbytena i Lundbergs stora fastighetsbestånd har redan påbörjats. Foto: Husfoto

– Vi är två företag som tar samma ansvar och har samma agenda för att skapa hållbarhet som har hittat varandra och vi är väldigt glada över att få hjälpa dem att nå deras mål om att bli klimatneutrala till 2030, säger Mockfjärds vd Mattias Andersson.

Lundbergs Fastigheter har som mål om att bli klimatneutrala till 2030, vilket omfattar hela värdekedjan – från hyresgäster till leverantörer och medarbetare.

– Mockfjärds hjälper oss att uppnå det genom att de uppfyller våra krav vi har gällande hållbarhet och själva fönsterbytet till en minskad förbrukning i våra fastigheter, säger Peter Lundgren, regionchef hos Lundbergs Fastigheter.

Mockfjärds affärsområde Entreprenad kommer att byta ut gamla fönster i Lundbergs stora fastighetsbestånd mot nya fönster som är miljömärkta med Svanen. Det innebär att de här hållbart producerade av rätt material, de har mycket lång livslängd och att de är extra energieffektiva.

– Men en viktig del för att de skulle välja oss var att vi erbjuder återvinning av de gamla fönstren, berättar Mattias Andersson.

Insamling av fönsterglas för återvinning är nytt i Sverige och något som Mockfjärds erbjuder tillsammans med miljöföretaget Ragn-Sells. Det innebär att Mockfjärds kommer att samla ihop alla gamla fönster och lämna dem intakta till Ragn-Sells, där de kommer att tas isär. Glas, stål och aluminium går till materialåtervinning och blir till nya produkter, medan trä används till energiåtervinning.

– Det finns flera fördelar med att återvinna fönsterglas och den främsta är att återvunnet fönsterglas har 50 procent mindre koldioxidutsläpp i jämförelse med nytillverkat. Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda det till våra kunder och bidra till en mer hållbar framtid, säger Mattias Andersson.

 

Källa: Mockfjärds fönster

Publicerad 20 februari 2023

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.