Solenergi | 5 jul

Bruksort får en av Sveriges största solparker

En av Sveriges största solcellsparker ska byggas i bruksorten Hällefors. Bakom satsningen står företagets Bergslagens solpark.

Bruksort får en av Sveriges största solparker
Jonas Tingvall och Greger Johansson, Bergslagens solpark och Hans Åhnberg, kommunchef och Mikael Pulkkinen, samhällsutvecklingschef, Hällefors kommun. Foto: Hällefors kommun

Bergslagens Solpark skrev nyligen på ett avtal med Hällefors kommun om att arrendera cirka 15 hektar mark i Hammarens industriområde strax söder om Hällefors. Här ska företaget bygga en solcellspark som beräknas bli en av Sveriges största parker med en preliminär installerad effekt på cirka 12 MW.

– Det är så roligt att företaget väljer att etablera sig här i Hällefors. Det är vår förhoppning att andra företag ska kunna få nytta av den energi som kommer att produceras. Hållbarhet står starkt i fokus, säger Cecilia Albertsson, kommunstyrelsens ordförande, Hällefors kommun.

Inom kort kommer kommunen börja avverka av skog i området där solparken ska byggas. Under hösten beräknas beslutet för bygglovet vara klart och då kan anläggningsarbetet påbörjas. Monteringen av stativ, solcellspaneler och elarbeten påbörjas under nästa år och solcellsparken planeras att driftsättas under 2024.

– Vi är glada och stolta över projektet och dit vi kommit efter flera års arbete och vi vill lyfta fram det positiva samarbetsklimatet vi har med Hällefors kommun under projektets gång, säger delägare Jonas Tingvall, Bergslagens solpark.

Källa: Hällefors kommun

Publicerad 5 juli 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.