Återvinning | 25 jul 2023

Brf Designationen halverar sina energikostnader med värmeåtervinning

Genom att återvinna värme ur frånluften räknar bostadsrättsföreningen Designationen på Södermalm i Stockholm med att spara 1,5 miljon kWh. Med dagens energipriser handlar det om stora summor pengar som föreningen i stället kan använda på annat sätt.

Brf Designationen halverar sina energikostnader med värmeåtervinning
Genom en lösning med värmeåtervinning ur frånluften sparar Brf Designationen i Stockholm 1,5 miljon kWh. Foto: Nordic Climate Group

Genom att installera en klimatneutral CO2-värmepump kommer Brf Designationen återvinna lika mycket energi som 75 svenska standardvillor gör av med under ett år.

– Vi förvaltar fastigheten åt Brf Designationen, som är en proaktiv och framåt förening. Tillsammans tittade vi på olika lösningar för att återvinna energi ur frånluften och tog därefter fram ett förfrågningsunderlag. Ett av de företag som svarade på förfrågningsunderlaget var El & Kylservice. När de återkom till oss hade de lagt till ett sidoförslag. Normalt brukar vi inte vara så förtjusta när entreprenörer kompletterar eller frångår förfrågningsunderlaget men i det här fallet blev både vi och bostadsrättsföreningen nyfikna och ville veta mer, säger Jonathan Hall, projektledare på Fastighetsägarna.

Förslaget som El & Kylservice hade presenterat bygger på DLE-konceptet, Delta Lift Energy. Det är en kombination av värmepump med CO2 (koldioxid) som köldmedium och avancerad styrteknik. Jämfört med en traditionell värmepump ger DLE-konceptet högre verkningsgrad och effekttäckning. Energin som återvinns ur frånluften beräknas stå för 75 procent av bostadsrättsföreningens totala behov av värme och varmvatten.

En DLE-värmepump betjänar i dag föreningens samtliga 237 lägenheter.

I dag är uppdraget färdigställt, besiktat och driftsatt. Intresset för projektet från Fastighetsägarnas tusentals medlemmar är stort och det är många som vill ta del av Brf Designationens erfarenheter.

– En stor fördel med att vara en del av Nordic Climate Group är att vi kan ta hjälp av varandra, både kompetens som personalmässigt. Jag kontaktade Labkyl och tillsammans skräddarsydde vi DLE-konceptet för Brf Designationen. Hade vi inte ingått i Nordic Climate Group så hade vi aldrig kunnat ta på oss det här uppdraget, säger Patrick Nilsson, vd på El & Kylservice.

 

Källa: Nordic Climate Group

Publicerad 25 juli 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.