Brandskyddslaget i nyckelroll
Efter över 20 års medverkan i olika skeden är Brandskyddslaget nu en av huvudaktörerna i den största renoveringen av Kungliga Operan i Stockholm sedan byggnaden uppfördes 1898. Projekteringen har just inletts, och det erfarna teamet från Brandskyddslaget leder arbetet med brandskyddsprojektering och samordning i ett av Sveriges mest komplexa och kulturhistoriskt känsliga byggprojekt.

– Det känns extra roligt att få bidra till transformationen av en byggnad som vi har följt så länge, säger representanter från Brandskyddslaget.
Operabyggnaden har länge varit i stort behov av modernisering. Brister i arbetsmiljö, logistik och tekniska system har påtalats under många år. Enligt Statens fastighetsverk (SFV) finns det dock ingen detaljerad tidplan ännu för när renoveringen kan komma igång.
Det kommande arbetet omfattar installation av helt nya tekniska system, restaurering av kulturvärden och tillbyggnad mot Kungsträdgården. Där ska en ny scen, foajé, publikentré och balettsalar uppföras.
Brandskyddslaget leder ett projekteringsarbete som utnyttjar den senaste tekniken inom BIM (Building Information Modeling). Alla discipliner arbetar i en gemensam digital modell, vilket minskar risken för fel och gör beslutsprocesserna snabbare och mer faktabaserade.
– BIM ger oss en bättre överblick, minskar klimatpåverkan och gör det enklare att planera materialval, logistik och arbetsmiljö, berättar teamet.
Att arbeta i ett kulturminnesmärkt hus kräver också särskild fingertoppskänsla. Brandskyddslaget har samlat specialister med vana av komplexa miljöer, där varje ingrepp måste ske med hänsyn till byggnadens historia och uttryck.
Under den femåriga renoveringsperioden, från 2027 till 2032, kommer Kungliga Operan att flytta sin verksamhet till Gasometer i Norra Djurgårdsstaden. Även här är Brandskyddslaget engagerade i projekteringen. Denna nybyggda arena kommer att fungera som tillfällig hemmascen för både opera- och balettföreställningar.
Med denna omfattande renovering siktar Kungliga Operan på att skapa en modern och tillgänglig nationalscen som möter framtidens krav, samtidigt som byggnadens kulturhistoriska värden bevaras.
Källa: Brandskyddslaget / SFV