Bengt Hansson – den sparsamme livsmedelshandlaren

I Eslöv och Hörby finns två för Sverige ganska unika livsmedelsbutiker, Hörby och Sallerups Lågprismarknad. På taket till båda butikerna finns solceller, som driver butikernas kyl- och frysdiskar.

hansson-bengt-livsmedelshandlareslov-foto-mk-2012-2.jpg

Lågprismarknader med solceller hör inte till vanligheterna – om du inte bor i Eslöv eller Hörby vill säga. Foto: Mark Kretz

Bengt Hansson är ägare av två butiker och tillskyndare av solcellssatsningen. Han har i många år intresserat sig för hur överskottsenergi från butikerna kan tas tillvara och även hur lokal energiproduktion kan åstadkommas.

För 20 år sedan blev han delägare i ett lokalt vindkraftverk och för tio år sedan kontaktade han solcellstillverkaren Solibro. – Men då var det för dyr teknik att använda, säger han.

Priset har gått ner och i dag finns också bidrag att söka, vilket gjort att han kunnat räkna hem investeringarna i Eslöv och Hörby. Anläggningen i Eslöv, som blev klar förra året, har en effekt på 116 kW som ger 98 procents täckning av elbehovet den soligaste dagen på året. Hörbyanläggningen, som var klar året innan, har en effekt på 70 kW och ger 70 procents täckning av elbehovet den soligaste dagen. Polykristallina REC-moduler används i Eslöv och Solibros tunnfilm i Hörby.

Lönsamt tack vare bidrag Överskottet säljs till det lokala elhandelsbolaget Ringsjö Energi. – Jag bryr mig egentligen inte om pay-offtiden – jag hade bestämt mig för att vi skulle ha solceller på taket på butikerna.  Det tar omkring tio år för anläggningarna att betala sig med nuvarande elpriser. Bidragsdelen är 60 procent av de 3,3 miljoner kronor den senaste anläggningen kostade. Med bidragen blev solcellerna en lönsam affär, konstaterar Bengt Hansson, som friskt använder det faktum att solcellselen är ”gratis” och att priserna i affären påverkas av detta i positiv riktning för kunderna.

Men det är inte bara solcellerna som skiljer honom från de flesta andra livsmedelshandlare. Sedan mitten av 1980-talet, då han startade sin första butik, har han också haft kondensorvärmeåtervinning på kylmaskinerna, trots att energipriserna då var mycket lägre än i dag. – Jag har aldrig köpt in en enda kilowattimme värme till butikerna jag ägt, de har varit helt självförsörjande.

Som ett led i detta är kyl- och frysgondoler och diskar sedan länge försedda med dörrar. – Jag ville ha dörrar på alla utrymmen som är kylda, men fick ge mig när det gäller fruktavdelningen, det gillade inte kunderna. I övrigt har det inte varit några problem att få kunderna att acceptera dörrar.

Har valt dioder För belysning i butikerna har han valt diodbelysning som helt ersatt lysrör. För att göra solcellssatsningen pedagogisk för eslövsborna har han också en skärm där aktuell elproduktion, total elproduktion och minskad koldioxidbelastning presenteras vid utgångskassorna.

Kalman Demeter, Glacell, har dimensionerat och som totalentreprenör levererat solcellsanläggningarna i Eslöv och Hörby. Att montera solceller på livsmedelshallar ställer annorlunda krav än vanligt, berättar han. – I fallet med eslövsanläggningen fick vi göra konstruktionsförstärkningar, eftersom takkonstruktionen annars inte skulle hållit. Det arbetet fick ske på nätterna, eftersom butiken skulle hålla öppet dagtid. De förstärkningsstål som monterades fick bultas på plats, det gick inte att svetsa i lokalen.  

 Mark Kretz, Energi & Miljö nr 6-7/2012 sid 30-33

Fler artiklar om Skåne i nr 6/7…

Strålande satsning, Skåne

Solceller ger el till komfortkyla

Vacuumsolfångare bländar inte flygtrafiken

Solcellsel med kylande växter

Publicerad 25 juni 2012

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.