RENOVERING | 17 jun 2014

Bedagad pärla ska få nytt flyt

I Vasalund i Solna strax utanför Stockholm håller ett ombyggnadsprojekt på att bli klart. Det handlar om Vasalundshallen, en simhall som får ny teknik samtidigt som 50-talsarkitekturen bevaras.

Ett stenkast från Friends Arena och den blivande Arenastaden i Solna finns en liten pärla till badhus, med nästan 60 år på nacken, Vasalundshallen.

Både simhallschefen, simtränare och besökarna konstaterar numera att vattnet har en hög genomskinlighet och mindre klor.

Det var nära att Vasalundshallen med sina två bassänger skulle byggas om till exempelvis gymnastik- eller bollhall, eftersom de styrande ville bygga ett modernare och större badhus i kommunen. Efter vissa om och dock men har pengar lagts på att renovera de delar som varit eftersatta, fast med modern bad- och vattenreningsteknik.

Håkan Gustafsson, Grontmij, är sedan förra året projektledare för renoveringen och ombyggnaden av huset. Han ser gärna att huset och även tomten det står på kunde få återgå till sin forna glans från mitten av förra seklet.

– Taken är en ett av de områden där vi konstaterat att tidigare byggnadsåtgärder inte fullt ut fått önskat resultat och där stor möda lagts på att återställa fastigheten. Ursprungskonstruktionen har varit väl genomtänkt med bland annat övertrycksventilerad vind för att motverka luftläckage genom simhallstaket, säger han.

Vid en tillbyggnad av fläktrum på taket upptäcktes omfattande rötskador som bland annat orsakats av värmeisolering och tilltäppta luftspalter.

– Det är inget fel i att tilläggsisolera, men då måste man förstå grundkonstruktionen och byggfysiken, så att inga fel uppstår, säger Håkan Gustafsson.

Ett exempel på en olämplig ombyggnad är det fack på ena sidan av sadeltaket som tagits bort för att utrymmet skulle användas som frånluftskanal.

– När denna frånluftskanal installerades gjordes en del misstag till exempel vad gäller lufttäthet. Vi konstaterade att det skulle vara mycket svårt att på ett korrekt sätt installera en frånluftskanal i denna position, därav uppkom tankar på att använda ett av de gamla frånluftsuttagen i hallen. Vid undersökning av dessa fann vi till vår glädje att detta var både möjligt och bra. En extra vinst rent estetiskt blir då att vi kan återskapa glastaket vid den tidigare frånluftkanalen. Under någon av ombyggnaderna försvann glasrutorna på ena sidan och man lade in tilläggsisolering istället. Nu tas den bort och fönstren återställs.

– Jag är jätteglad att vi kan återskapa glasfönstren till samma storlek som när hallen byggdes. Fönsterpartiet är dock moderniserat, som de såg ut när huset var nytt i slutet av 1950-talet, säger Håkan Gustafsson, projektledare hos Grontmij, där vi står på taket till det snart 60-åriga badhuset, denna dag inbäddad i den skiraste grönska.

Det är dock inte så att man återgår till installationstekniken från slutet av 1950-talet, då man värmde lokalen och vattnet med kokspannor och avluften sköttes av självdrag, genom avluftsskorstenar.

Den tekniken skulle inte fungera i dag, menar Håkan Gustafsson, eftersom innetemperaturer och andra parmetrar förändrats över åren.

– När badet byggdes var vattentemperaturen mycket lägre än i dag. När besökarna vill ha varmare vatten blir ångtrycket högre och belastningen på byggnaden ökar, konstaterar Håkan Gustafsson.

Däremot kommer en av de gamla avluftsskorstenarna att användas som frånluftsuttag ur hallen när det nya systemet tas i drift.

Med det nya ventilationssystemet kommer dock luftmängderna att öka från 1 200 till 4 400 liter per sekund.

Förutom installationstekniken var själva badhallen med bassänger i behov av underhåll. Under åren har lokalerna varit behäftade med anmärkningar från miljö- och hälsoförvaltningen, på grund av omodern vattenrening, sprucket kakel och klinker och dåligt inneklimat. Ventilationen har i vissa delar inte fått godkänd OVK.

När politikerna i Solna väl bestämt sig för att låta Vasalundshallen få leva vidare, gjorde Grontmij byggnads- och fuktinventeringar, vilka visade att yttertaket på lilla bassängen var kraftigt rötskadat och innertakets ångspärr över den lilla bassängen var skadad och bruten från tidigare byggnadsarbeten.

– Det gick att sticka en tumstock från bassänghallen upp i vindsutrymmet, konstaterar Håkan Gustafsson.

Även delar av de bärande betongpelarna längs glasfasaden var så skadade så att omfattande åtgärder behövde utföras. Dessa åtgärder var de första som gjordes när hallen stängdes för sommaruppehåll förra året. Då hade Grontmij, byggentreprenören Rot-Gruppen och bassäng- och vattenrenings­entreprenörer två månader på sig att åtgärda allting inne i hallen. Hade man inte klarat det hade solnaborna inte haft något badhus att bada i till hösten.

Allt handlade dock inte om underhållsbrister, utan även om att tidens tand hade gjort sitt med plattor och fogar i bassängen. Visst läckage förekom.
–  25-meters bassängen kläddes in med en ljusblå tät plastduk, av samma typ som vid internationella simtävlingar, vilket gör att den håller cirka 15 år till. Därmed blev bassängen tät men också renare och lättare att underhålla, säger Michael Ohlsson, projektledare för bassängrenovering och vattenrening.

För att klara luftomblandningen i den stora hallen har fem stora tropikfläktar monterats i taket. För att enklast ta sig dit var man tvungen att köra fram en skylift, öppna upp fönstren längs långsidan och köra in skyliftens lyftarm i hallen. I korgen kunde sedan montörerna stå omkring 10 meter ovanför bassängbottnen och montera fläktarna i taket.

De invändiga åtgärderna är klara sedan en tid, och nu återstår tak- och slutmontage av ventilationssystemet med det nya ventilationsaggregatet, som är installerat på taket.

Tilluften består dels av frisk uteluft, dels av avfuktad återluft. Frånluften från den stora bassänghallen tas ut via takplacerade don, bakom takribbor som är original sedan 1950-talet.

– Genom att ta bort varannan ribba i en sektion har vi skapat tillräckligt stor area för den projekterade frånluftsmängden. Den tas sedan ut via en av de kvarvarande skorstenarna, i vilken en kanal anslutits till ventilationsaggregatet, säger Håkan Gustafsson.

Tilluften trycks ner från aggregatet på taket till en kanal placerad i källaren, varifrån luften tillförs i golvnivå via golvdon i anslutning till glasfasaden. Donen har, liksom alla andra metalldelar, putsats upp till ursprungligt skick. Efter många år i en korrosiv miljö, hade metallen blivit fläckig och ful.

Förutom inredning som till stora delar är i original sparas även fläktarna från 1957 för enskilda utrymmen.

Håkan Gustafsson:
–  I princip var väl inga system i huset OVK-godkända när vi började, men vi byter ut alla trasiga delar och förslitningsdelar och ska sedan göra en ny OVK-besiktning.

Bland de fläktar som är kvar finns bland annat den som tillser att vindsutrymmet mellan yttertak och innertak har en något förhöjt tryck, så att fuktig luft inte når yttertaket, där det finns risk för kondens.

Innan ombyggnaden droppade rost och kondensat ner i hallen från de bristfälligt och felaktigt blindade frånluftsskorstenarna. Skorstenarna hade tagits ur bruk eftersom fukt trängt ut i de frånluftskanaler som tidigare använts, och spjällen börjat korrodera.

Det konstaterades att det fanns asbest i husets tekniska utrymmen, så för att ta bort det fick en speciell entreprenör tas in för sanering.

Kritiska delar av vattenreningen för badet och dess rörinstallationer har setts över och moderniserats.

– Vasalundshallen har en mycket modern men beprövad utrustning för att mäta bakteriehalt i vattnet, vilket görs på 30 minuter, jämfört med att det normalt tar en vecka att få ett provresultat. Detta ger en helt ny flexibilitet i övervakningen av vattenkvaliteten, säger Michael Ohlsson, uppdragsledare vattenrening och bassängrenovering hos Grontmij.

Dessutom har smuts och avlagringar i rörsystemen rensats bort, sandfiltren renoverats och kompletterande nya filter installerats.

Han understryker också att den höjda vattenkvaliteten gjort att vattnets optiska klarhet har förbättrats väsentligt och att badhusdoften minimerats.

– Både simhallschefen, simtränare och besökarna konstaterar numera att vattnet har en hög genomskinlighet och mindre klor, säger Michael Ohlsson.

Håkan Gustafsson och Michael Ohlsson bedömer att de tekniska åtgärderna gör att hallen kan användas utan ytterligare stora åtgärder i cirka 15 år till. Något beslut om att bygga en ny simhall har inte tagits.

Även om många miljarder läggs ner på Friends Arena och andra nya grannfastigheter kan man fundera på om dessa kommer att åldras med samma värdighet och behag under de kommande 60 åren, som Vasalundshallen gjort.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 6/7 2014 sidan 24-28

 

 

Arkitekt som ritade fler bad

Nils Tesch (1907-75) utbildade sig till arkitekt vid Kungliga Tekniska Högskolan 1930 och vid Arkitekturskolan KKH åren 1932-1934. 1936 öppnade han eget kontor. Han var 1934-45 kompanjon med Lars Magnus Giertz. Tillsammans med Peter Celsing utförde han tävlingar och vissa projekt som Rotundan på Kungliga Operan i Stockholm. Nils Tesch har bland annat ritat Härnösands simhall, Lögarängsbadet i Västerås och Vasalundshallen.

 

 

Fakta

Fakta:

Fastighetsägare: Solna stad

Projektledare: Grontmij

Byggentreprenör: ROT-Gruppen Stockholm

Ventilationsentreprenör: Inventprojekt Stockholm AB

Styrentreprenör: Modern styrteknik AB

Vattenreningsentreprenör: ENWA

Publicerad 17 juni 2014

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.