Datacenter | 8 maj 2023

Bättre kyleffekt och ökad driftsäkerhet i datacenter

Kyl-Effekt AB har fått i uppdrag att installera ny modern datakyl-anläggning till en av Chalmers datorhallar, som ska öka både kyleffekt och driftsäkerhet.

Bättre kyleffekt och ökad driftsäkerhet i datacenter
Kyl-Effekt AB har fått i uppdrag att installera ny. modern kylteknik i en av Chalmers datorhallar. Foto: Chalmers

De tre kylaggregat som i dag producerar kyla till datorhallen är uttjänta och byts ut av säkerhetsskäl. De byts ut mot mer driftsäkra datakyl-aggregat för ökad kylfunktion.

I Kyl-Effekts uppdrag ingår också att bygga en ny undercentral, där den centrala köldbäraren kommer att växlas bort och ersättas med en lokal köldbärare. Förutom att det förbättrar driftssäkerheten skapas samtidigt en redundans i hela systemet. Den nya kylmaskinen har indirekt värmeåtervinning och är energieffektiv, vilket bidrar till minskade kostnader.

– Vi genomför många projekt tillsammans med Akademiska Hus som är vår beställare. Tack vare det ramavtal vi har får vi möjlighet att samarbeta med en beställare som vill ligga längst fram i teknikutvecklingen. Det här är en fantastisk möjlighet för oss på Kyl-Effekt att få utföra projekt i praktiken på en institution som Chalmers, där det bedrivs högkvalitativ forskning kring energifördelning, säger Magnus Widholm, projektledare på Kyl-Effekt AB.

Källa: Kyl-Effekt

Publicerad 8 maj 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.