Bättre än väntat för Geo Sol
Anläggningen med solceller och geoenergi i Frölunda torg, Göteborg, har producerat mer värme och kyla än beräknat. Nu ska den vässas med ett batterilager för att kapa effekttoppar.

Geo Sol-anläggningen i köpcentret Frölunda torg i Göteborg driftsattes i augusti 2019. Där omvandlas överskottsvärme från fastigheterna till komfortkyla via värmepumpar och lagras i ett geoenergilager med 80 borrhål på vardera 200 meter. Solceller på taket producerar el som används till komfortkylan samt drift av värmepumpar och ventilationsaggregat.
Anläggningen täcker ungefär hälften av värmeeffekten och en tredjedel av kyleffekten. Den står för cirka 80 procent av energianvändningen för värme och 60 procent av energianvändningen för kyla. Anläggningen har i genomsnitt producerat 2 104 MWh värme per år och 2 000 MWh kyla, vilket är högre än beräknat, cirka 5 respektive 36 procent.
– Utfallet har blivit bättre än vi trodde. Efter fem år kan vi konstatera att anläggningen är driftsäker och fungerar som den ska. Det ger oss fortsatt möjlighet att jobba med energiflödena i fastigheten, summerar Henrik Pihlblad, teknikutvecklingschef på Skandia fastigheter.
Med tanke på EU:s nya direktiv handlar det nu mer om att sänka effektuttag och utsläpp än enbart minska energianvändningen.
Samtidigt har byggnadens klimatpåverkan minskat avsevärt, påpekar han. Hälften av den förbrukade elen produceras av den egna solcellsanläggningen. Tidigare svarade kylmaskiner och kylmedelskylare för den största delen av elanvändningen.
– Vi har växlat en stor del av elanvändningen för kylmedelskylan till värmepumpar, men den totala elanvändningen har inte förändrats särskilt mycket. Däremot har den köpta elen för fastigheten, inklusive belysning och ventilation, minskat trots att vi har gått över till värmepumpar, säger Henrik Pihlblad.

Energin som tillförs byggnaden från anläggningen genererar ungefär 9,5 gånger så mycket energi i form av kyla, värme och tappvarmvatten kontra den köpta delen el, uppger han. Fjärrvärmeanvändningen har minskat från cirka 3 700 MWh per år till 700 MWh.
– Vi tar nu tillvara på spillvärmen från matvarubutikernas kylsystem och använder den direkt i byggnadens system.
– Tidigare gick den energin förlorad genom kylmedelskylare på taket, säger Henrik Pihlblad.
Utfallet har blivit bättre än vi trodde– efter fem år kan vi konstatera att anläggningen är driftsäker och fungerar som den ska.
Det finns möjlighet att ansluta fler butiker till systemet eftersom det finns tillräckligt med energi för att bygga ut värmepumpsanläggningen.
– Energin har till och med börjat värma borrhålslagret en aning. Temperaturen ökar långsamt över tid och därför överväger vi att öka kompressorstorlekarna för att kunna utvinna ännu mer energi ur systemet, säger Henrik Pihlblad.
Anläggningen utvecklas kontinuerligt och nästa steg blir troligtvis en batterianläggning på 1 000 kW för att lagra lokalt producerad överskottsel.
– Batterianläggningen skulle skapa en helt annan lokal flexibilitet för fastigheten. Den skulle möjliggöra en mer optimerad energistyrning genom att flytta elanvändning och sänka effekttoppar. Det är där vi hamnar alltmer, att olika energilösningar samverkar, säger Henrik Pihlblad.
En förstudie om batterilagret har genomförts. Bygglov och projektbeslut återstår, men ambitionen är att ha anläggningen på plats under 2026.
Byggnaden Frölunda torg fyller 60 år nästa år och har nu energiklass C.
– Vi har arbetat med att minska energianvändningen i nästan 20 år. Väldigt mycket har gjorts, men det finns fortfarande en hel del kvar att göra. Vi har en tydlig målsättning att kunna förflytta byggnaden till energiklass B, trots att fastigheten är så pass gammal, säger Henrik Pihlblad.
– Med tanke på EU:s nya direktiv handlar det nu mer om att sänka effektuttag och utsläpp än enbart minska energianvändningen, säger Niclas Wandland, teknisk förvaltare på Skandia fastigheter i Frölunda torg.
Bland annat ska äldre ventilationsaggregat bytas ut. Fler solceller kommer också att installeras. Energiåtervinning av spillvatten kan bli en kommande åtgärd.