ENERGIFÖRSÖRJNING | 10 nov 2020

Geo Sol – positivt energiprojekt på Frölunda Torg

Geo Sol – positivt energiprojekt på Frölunda Torg
Minskade inköp av fjärrvärme och el för att energiförsörja Frölunda Torg har redan bidragit till ett minskat koldioxidutsläpp på cirka 190 ton årligen. Foto: Frölunda Torg

För drygt ett år sedan invigdes Geo Sol på köpcentret Frölunda Torg utanför Göteborg, och redan innan var Energi & Miljö på plats och skrev om projektet i nr 5 2019. Men, hur gick det sedan? Geo Sol är en stor investering i förnybar energi som försörjer Frölunda Torg med såväl kyla som värme. Och redan nu syns en tydlig positiv effekt.

– Minskade inköp av fjärrvärme och el för att energiförsörja fastigheten har redan bidragit till ett minskat koldioxidutsläpp på cirka 190 ton årligen, konstaterar en nöjd Henrik Pihlblad, teknisk chef för Frölunda Torg och ansvarig för projektet.

De producerade energimängderna har faktiskt överstigit de projekterade och kostnadsbudgeten håller för investeringen.

Ungefär 32 miljoner kronor användes till installation av solceller på taket till Frölunda Torg och en geoenergianläggning i källaren. Anläggningen, som alltså fick namnet Geo Sol, har nu producerat energi till fastigheten i ett år och en första utvärdering har kunnat ske. Första året sträcker sig från 1 augusti 2019 till 30 juli 2020 och jämförelsen sker med år 2018 då anläggningen ännu inte var aktiv.

Henrik Pihlblad, teknisk chef Frölunda Torg. Foto: Carina Gran

– Vi kan konstatera att Geo Sol levererar mycket bra mot de ingångsvärden som vi satte upp. De producerade energimängderna har faktiskt överstigit de projekterade och kostnadsbudgeten håller för investeringen, säger Henrik Pihlblad.

– Det finns många sätt att räkna på men detta är vår besparing jämfört med utsläpp från fjärrvärme samt el från vattenkraft. För att göra den besparingen kanske något mer relaterbar kan man säga att det ungefärligen motsvarar 1 189 flygresor från Göteborg till Barcelona ell: Carina Graner 570 000 timmar dammsugning eller 190 000 mjölkpaket, säger Henrik Pihlblad.

Det speciella med projektet ligger i själva kombinationen av systemen. Solcellerna på taket försörjer värmepumpar och kylmaskiner med elenergi och dessa ansluts till ett geolager i berget under fastigheten för energitillförsel och lagring av spillvärme. Därigenom kan man använda både solens och bergets förutsättningar över hela året.

Geo Sol är en del i ett långsiktigt hållbarhetsarbete på och kring Frölunda Torg som även inkluderar sociala projekt som Centrum Akademin, Fritidsbanken och Eldsjälar.

Peter Olofsson

Fakta

Frölunda Torg är ett av Göteborgs största köpcentrum beläget i närheten av havet och stadens södra skärgård. Här finns cirka 200 butiker.

Publicerad 10 november 2020

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.