Batterilager | 10 jan

Batterilager ska stötta elnätet i Västergötland

Vårgårda Herrljunga Biogas har investerat i ett batterilager till sin biogasanläggning i Vårgårda. Batteriet har en effekt på 1 MW och förses med smart styrning för att kunna bidra till att stabilisera elnätet i västsverige.

Batterilager ska stötta elnätet i Västergötland
Vårgårda-Herrljunga Biogas investerar i ett batterilager från Checkwatt. Bilden är från en liknande installation i Nybro i höstas. Foto: Checkwatt

– Investeringen i ett batteri gör både att vi kan göra nytta för det lokala elnätet och samtidigt få en ny intäktskälla genom olika stödtjänster. Vi vill gärna bidra till elektrifieringen av samhället, utöver vår fossilfria energiproduktion, säger Per-Olof Rosén, projektutvecklare för Vårgårda-Herrljunga Biogas.

Batterilagret levererades av Capture Energy och kopplades upp mot elnätet under oktober förra året. Batteriet är anslutet till CheckWatts virtuella kraftverk Currently och får smart styrning som ser till att batteriet alltid används på ett optimalt sätt och väljer om det ska leverera stödtjänster till Svenska kraftnät, användas som reservkraft, laddas när elpriset är lågt eller avlasta elnätet på andra sätt, exempelvis genom att tillföra effekt lokalt vid tider på dygnet då elnätet är högt belastat.

– Batterier med smart styrning är en väg runt kapacitetsbrist och flaskhalsar i elnätet. Det minskar behovet av dyra förstärkningar av näten samtidigt som investeringen för Vårgårda Herrljunga Biogas blir mer lönsam, säger Dan-Eric Archer, vd för CheckWatt.

CheckWatts virtuella kraftverk Currently kopplar samman många batterier hos företag och privatpersoner över hela Sverige. Currently kan snabbt tillföra effekt vid plötsliga bortfall i elnätet, som exempelvis snabbstopp i ett kärnkraftverk.

Källa: Checkwatt

Publicerad 10 januari 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.