Utställning | 24 mar

Badrummets historia i ny utställning

Den 3 juni öppnar en ny utställning på Gustavsbergs porslinsmuseum som handlar om badrummets historia och resan från ”Lort-Sverige” till designade badrum för alla. Utställningen pågår till 28 april 2024.

Badrummets historia i ny utställning
I juni öppnar en utställning på Gustavsbergs porslinsmusem som visar badrummets historia. Foto: Villeroy & Boch Gustavsberg AB

Utställningen heter Badrum för alla och lyfter badrummets historia fram genom föremål från Gustavsbergssamlingen och inlånade objekt och det går att följa 1900-talets utveckling och industridesignens framväxt i en av Nordens främsta porslinsfabriker.

Idag är badrummet mer än en självklarhet i hemmet. Det är ett rum för skönhetsvård, hygien, välmående och inte sällan en statusmarkör i valet av material och inredning. Det är också platsen för egen tid i hemmet, bakom låst dörr. Men det var först på 1950-talet som badrum blev standard i de svenska hemmen. Innan dess var Sverige relativt smutsigt och underutvecklat när det kom till rumslösningar för sanitet och hygien, långt ifrån skandinaviskt ljust, rent och fräscht. Så hur gick vi från ”Lort-Sverige” till designade badrum för alla? Det ska den nya utställningen påvisa.

Utställningen ger inblickar i designprocessens steg från idé till verklighet, där ergonomi och materialkunskap är viktiga komponenter. Genom dåtidens produktreklam, ofta med en humoristisk tvist, presenteras också nyheter och trender, i både blått, brunt, orange och vitt.

Källa: Gustavsbergs porslinsmuseum

Publicerad 24 mars 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.