Nominerade | 23 feb

Återbruksprojekt kan bli årets innovation

Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, (SBUF) belönar fjolårets bästa projektresultat med titeln Årets innovation. Ett av de nominerade projekten belyser återbruk inom installationsbranschen.

Återbruksprojekt kan bli årets innovation
SBUF ska utse årets innovation och ett av de nominerade projekten handlar om återbruk inom installationsbranschen. Foto: Shutterstock

– Årets nomineringar går till projekt som är bra exempel på den forskning, utveckling och innovation som utvecklar byggbranschen. Projektämnena rör cirkulära tjänster för installatörer, kunskap om klimatförbättrad betong och mätmetoder för fukt. Resultaten ger stor branschnytta, går att använda, utveckla och implementera, säger Anneli Kouthoofd, vd för SBUF.

Ett av de nominerade projekten är ”Cirkulära tjänster som främjar återbruksmarknaden i installationsbranschen” som drivits av Bravida med Johanna Andersson från IVL Svenska miljöinstitutet som projektledare.

Rapporten visar att installatörerna idag delvis redan arbetar cirkulärt, men detta typiskt i mindre skala, i pilotprojekt och via egna interna initiativ. De senaste åren har hållbarhetsarbetet inom installationsbranschen haft mer fokus på energibesparing och energieffektivitet än klimatpåverkan och cirkularitet.

Installationsbranschen behöver öka de cirkulära materialflödena för att skapa hållbara byggnader och installationer. Ett ökat återbruk i branschen kräver nya standarder och samarbeten med andra aktörer inom byggsektorn. Det visar handlingsplanen som presenteras i det här resultatet

Till titeln Årets innovation nomineras projekt i hård konkurrens. SBUF:s styrelse utser efter utskottens nomineringar ett projekt till vinnaren som presenteras den 18 april.

Källa: SBUF

Publicerad 23 februari 2024

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.