Nominerade | 23 feb

Återbruksprojekt kan bli årets innovation

Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, (SBUF) belönar fjolårets bästa projektresultat med titeln Årets innovation. Ett av de nominerade projekten belyser återbruk inom installationsbranschen.

Återbruksprojekt kan bli årets innovation
SBUF ska utse årets innovation och ett av de nominerade projekten handlar om återbruk inom installationsbranschen. Foto: Shutterstock

– Årets nomineringar går till projekt som är bra exempel på den forskning, utveckling och innovation som utvecklar byggbranschen. Projektämnena rör cirkulära tjänster för installatörer, kunskap om klimatförbättrad betong och mätmetoder för fukt. Resultaten ger stor branschnytta, går att använda, utveckla och implementera, säger Anneli Kouthoofd, vd för SBUF.

Ett av de nominerade projekten är ”Cirkulära tjänster som främjar återbruksmarknaden i installationsbranschen” som drivits av Bravida med Johanna Andersson från IVL Svenska miljöinstitutet som projektledare.

Rapporten visar att installatörerna idag delvis redan arbetar cirkulärt, men detta typiskt i mindre skala, i pilotprojekt och via egna interna initiativ. De senaste åren har hållbarhetsarbetet inom installationsbranschen haft mer fokus på energibesparing och energieffektivitet än klimatpåverkan och cirkularitet.

Installationsbranschen behöver öka de cirkulära materialflödena för att skapa hållbara byggnader och installationer. Ett ökat återbruk i branschen kräver nya standarder och samarbeten med andra aktörer inom byggsektorn. Det visar handlingsplanen som presenteras i det här resultatet

Till titeln Årets innovation nomineras projekt i hård konkurrens. SBUF:s styrelse utser efter utskottens nomineringar ett projekt till vinnaren som presenteras den 18 april.

Källa: SBUF

Publicerad 23 februari 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.