Ashrae: Hård debatt om byggstandarder

Funktionskrav eller ej? Det debatterades av en internationell panel under vintermötet, där också dåliga Ashraestandarder fick en känga.

Byggregler. Årets vintermöte bjöd på en pigg och fartfylld debatt om fördelar och nackdelar med föreskrivande respektive funktionsbaserade standarder. Utgångshypotesen var att föreskrivande standarder resulterar i dåliga byggnader och förutom den internationella expertpanelen deltog även publiken med liv och lust i åsiktstennisen.

Gordon Holness, tidigare Ashraeordförande och anhängare av föreskrivande standarder, påpekade att ”dåliga byggnader” är ett relativt begrepp. Han vidhöll att föreskrivande standarder inte nödvändigtvis skapar dåliga byggnader, men de klarar heller inte att garantera bra byggnader.

Robert Baker, själv byggnadsinspektör, ansåg att ritningar som inte ger föreskrifter resulterar i dåliga byggnader och gav ett exempel på ett kontrakt bestående av en sida text som i stort sett gav budskapet ”bygg så det funkar”. Det rådet följdes inte.  Enligt Robert Baker är utbildningsnivån hos utförarna för låg för att man ska kunna låta dem göra egna bedömningar. Därav drar han slutsatsen att föreskrivande standarder behövs och är det som fungerar.

Kent Peterson, även han tidigare Ashraeordförande, menade att dåliga byggnader blir till av dåliga förstudier, dåliga planer, dåligt byggande, dålig drift, dåligt underhåll, med mera, och att föreskrivande standarder inte hjälper till att förebygga detta. Däremot har föreskrivande standarder fördelen av att vara enkla att följa och utvärdera. Kent Peterson ställde frågan vad som är en ”dålig” byggnad; en byggnad som inte möter krav och behov från fastighetsägare, arkitekter och brukare, eller en byggnad som inte uppfyller Ashraestandard 90.1?

Med erfarenheter från byggande i Pakistan kunde Farooq Mehboob bidra till diskussionen. Han påpekade att det inte finns några byggnadsförhållanden som inte utvecklas med tiden. Om standarderna är föreskrivande klarar de inte att följa med i tiden. I Pakistan har man föreskrivande standarder, men de är inte nog uppdaterade, vilket medför att energieffektiviseringen halkar efter.

Ett antal åsikter om vad som är orsaken till dåliga byggnader fördes fram från publiken. Steve Kavanaugh anmärkte att Ashrae har flera dåliga standarder vilket innebär att ingenjörer ägnar mer tid åt att klaga på dåliga standarder och regler än att vara ingenjörer. Kritik framfördes att Ashraes standarder är för komplexa, vilket medför att nybyggda Ashrae-byggnader slösar energi i lika hög grad som 30 år gamla byggnader. Även kostnaden lyftes fram som orsak till dåliga byggnader, eftersom den leder till suboptimering. ”Alla bygger bra byggnader om kostnaden lyfts bort”, hävdade denna röst ur publiken.

Debatten nådde som väntat inte konsensus, men den skotske moderatorn och förre Ashraepresidenten Richard Rooleys slutord summerade elegant den en timme långa diskussionen:
– Människor skriver standarder åt människor, men sedan förutsätts människorna som använder standarderna fungera som robotar.

Signhild Gehlin, Energi & Miljö nr 3/2011 sid 60
 

Publicerad 24 mars 2011

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.