Energirådgivning | 31 aug 2022

Allt fler tar hjälp av energirådgivare

Sedan elpriserna skjutit i höjden till nya rekordnivåer är det allt fler som söker hjälp hos energirådgivare. I Nacka och Värmdö strömmar samtalen in till kommunens energirådgivare.

Allt fler tar hjälp av energirådgivare
Genom kommunens energirådgivare kan villaägare få tips och råd hur man kan sänka sin energianvändning - något som allt fler svenskar uppmärksammat den senaste tiden. Foto: Pixabay

– Det började någonstans när elen i vintras gick upp till tre kronor per kilowattimme. Och nu fortsätter samtalen in till oss, säger Margot Bratt, energirådgivare i Nacka och Värmdö kommun till DN.

Hon och hennes kollegor åker ofta ut och gör hembesök. DN rapporterar från ett besök hos en familj i ett radhusområde i Älta. Familjens mål är att sänka sin energianvändning och Margot Bratt kommer med tips och råd kring allt från markiser till att uppgradera ventilationen och byta tätningslister runt dörrar och fönster.

Klimat- och energirådgivare finns i nästan alla kommuner i Sverige och tjänsten erbjuds av kommunerna utan avgift.

– Det är bra att få orientera sig i vad som är viktigt att åtgärda och vart man ska börja, säger Mattias Östberg, som äger radhuset i Älta som Margot besöker.

– Det är dels superbra att denna tjänst finns, och att man får chansen att lära sig lite mer. Det är klart att man började fundera när elpriset började höjas i vintras, fortsätter han till DN.

Källa: DN

Publicerad 31 augusti 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.