AKTUELLT PROJEKT: Liseberg jubilerar med vattenpark och hotell
utvidgar med en vattenpark och ett familjehotell. Anläggningen öppnas successivt under jubileumsåren 2021–2023.
Göteborgs stad grundades 1621 och Liseberg öppnades 1923. Inför de båda jubileerna planeras många aktiviteter och nöjesparken slår alltså på stort och öppnar en helt ny anläggning i anslutning till den befintliga parken.
– Vi vill för ett bättre kassaflöde ha verksamhet året runt och för turistnäringens skull driva in mer folk till Göteborg. När vi fick tillfälle att köpa en 50 000 kvadratmeter stor tomt av Platzer, vid södra ingången till Liseberg, så slog vi till. Efter att ha tittat på flera alternativ kom vi fram till att en vattenpark inomhus och ett familjehotell är bästa alternativet, säger Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs jubileumsprojekt.
Thomas Sjöstrand och hans medarbetare har varit ute på världsmarknaden för att leta upp vattenattraktioner:
– Vi har plockat ihop ett paket med attraktioner som inte finns i den här delen av världen. Vattenparken blir en härlig skapelse med två torn, som vardera har tre åkattraktioner. Det blir inte traditionella vattenrutschbanor, där man åker ensam i ett rör, utan här kommer man att åka tillsammans på flottar – som mest sex personer. Vi kommer också att ha en vild fors och vågmaskin. Vattenparken kommer att vända sig till alla åldrar och temat blir baserat på Ostindiska kompaniet med skepp, klippformationer och grönska.
Och så ska det bli ett familjehotell, ja, inte ett sådant där litet som drivs av en familj, utan ett stort som riktar sig till familjer:
– Det blir 450 rum, med minst fem bäddar i varje. Internationellt investerar alla stora parker i nära boende. Tanken är att en familj ska kunna ta in på hotellet och ha närhet till både vattenparken och nöjesparken. Troligen kommer vi att paketera erbjudanden med entré till båda parkerna, säger Thomas Sjöstrand. Vattenparken har ännu inte fått något namn, men ytterst sannolikt kommer den att heta något med Liseberg. Budgeten är dock klar. Den är på strax under två miljarder kronor i 2015 års penningvärde.
Utformningen av de tekniska lösningarna är inte heller färdig. Projektchef Emil Lind för NCC, som är partner till vattenparken och hotellet, konstaterar att det är många utmaningar. Inte minst när det gäller vattenrening och luftbehandling samt energieffektivitet. NCC har en särskild badhusgrupp, som ingår i alla företagets simhallsoch badhusprojekt. Den har en teknisk plattform som den utgår ifrån, men nya innovationer undersöks. Energi & Miljö hoppas kunna redogöra mer detaljerat för de tekniska installationerna i ett senare nummer.
Text: Maria Åslund