AI | 16 aug

AI möjliggör ökad energiproduktion

Tack vare AI och ett avancerat spårningssystem har energiproduktionen vid en solcellspark i Portugal med mer än 20 procent.

AI möjliggör ökad energiproduktion
Med stöd från AI och ett spårningssystem möjliggörs en ökad energiproduktion om mer än 20 procent från en solcellspark i Portugal. Foto: Omexom

Tekniken är baserad på en innovativ lösning med hjälp av ett system av rörliga spårare, som följer solen, istället för att ha en fast struktur. Solcellsparken på 50 MW byggs av Omexom Renewables Portugal.

En av utmaningarna i projektet är att kombinera dubbelsidiga paneler, som kan absorbera ljus från båda sidor, med ett spårningssystem som gör det möjligt för dem att rikta sig enligt solens rörelse över himlavalvet, varigenom deras utbyte ökar med mer än 20 procent.

Installationen av sådan utrustning är komplicerad, både tekniskt och konstruktionsmässigt.

–Markarbetena måste vara extremt exakta för att anläggningen skall uppta minsta möjliga markyta samtidigt som dess exponeringar öst-västlig och nord-sydlig riktning optimeras. När man installerar följare i dubbla rader är det också nödvändigt att säkerställa perfekt inriktning mellan den främre och bakre följaren, säger Luís Gomes Silva, affärsenhetschef på Omexom Renewables Portugal.

För precisionsarbetet använde Omexom Renewables Portugal en ny teknik baserad på artificiell intelligens, AI Clearing, för att följa hur konstruktionsarbetet fortskred.

– Så snart jag fick reda på, att denna teknik faktiskt fanns tillgänglig insåg jag omedelbart verktygets potential för det nya kontraktet, som vi just hade tecknat med RWE, berättar Luís Gomes Silva.

 

 

Källa: Omexom

Publicerad 16 augusti 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.