AI | 19 maj

AI hjälper hovrätten med energioptimering

Hovrätten i Malmö, som ägs av Vacse, har utrustats med Myrspovens myCoreAI för att vara redo för ökad lokalanvändning samtidigt som miljöavtrycket minskas.

AI hjälper hovrätten med energioptimering
Malmö hovrätt har utrustats med Myrspovens myCoreAI för att vara redo för ökad användning samtidigt som miljöavtrycket minskas. Foto: Myrspoven

Med hjälp av AI är fastigheten Flundran 2 i Malmö utrustad för att möta framtida behov av ökad användning och minskad energianvändning.

Myrspoven, ett AI-drivet energioptimeringsföretag, samarbetar med fastighetsbolaget Vacse för att implementera hållbara lösningar i Vacses byggnader. Myrspovens lösning myCoreAI gjorde det möjligt för Vacse att analysera och optimera energianvändningen på ett effektivt sätt, vilket leder till lägre energikostnader och ett minskat koldioxidavtryck.

”Rättsväsendet har en kritisk funktion för samhället och måste kunna fokusera på sitt uppdrag helt utan störningar. Vacses uppgift är att tillhandahålla ändamålsenliga lokaler som på ett energieffektivt sätt kan anpassas till förändrade behov och en ökad belastning över tid”, säger Pierre Gylbert, Commercial Operations Manager på Vacse.

– Att avsevärt minska energiförbrukningen utan att påverka inomhusklimatet och komfortnivån är helt möjligt med dagens AI-teknik,säger Tobias Björk Andersson, Business Development Lead på Myrspoven.

Samarbetet mellan de två företagen visar på potentialen för AI-företag och fastighetsbolag att samarbeta för att skapa hållbara och kostnadseffektiva lösningar för framtidens energianvändning i byggnader. Grundläggande för arbetet är att inomhusklimatet för alla som vistas och arbetar i en fastighet ska vara bra och stabilt, oavsett belastning på anläggningarna eller människors rörelsemönster.

Under projektet har vi gått från att göra sextimmarsprognoser till att kunna modellera 48 timmar framåt

Baserat på en mängd data, såsom externa väderdata, energitariffer och sociala data, tillsammans med unika mätningar av inomhusklimat och koldioxidnivåer, lärde sig algoritmerna i myCoreAI gradvis hur byggnaden fungerar.

– Var femte minut läser myCoreAI data från byggnadens styrsystem och sensorer, och var 15:e minut beräknar den ett stort antal börvärden som skickas tillbaka till byggnadens styrsystem, som autonomt reglerar värme-, kyl- och ventilationssystemen. Under projektet har vi gått från att göra sextimmarsprognoser till att kunna modellera 48 timmar framåt,
säger Tobias Björk Andersson på Myrspoven.

Parallellt pågår ytterligare ett antal AI-projekt i Vacses fastighetsbestånd, och i kraft av de energibesparingar som har visat sig vara möjliga planeras ytterligare investeringar med AI under 2023.

Källa: Myrspoven

Publicerad 19 maj 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.