Prisad | 24 nov 2022

Adsorbigrundare årets tekniklöfte

Handelskammaren har idag presenterat Årets Tekniker och Årets Tekniklöfte 2022. Kinga Grenda - medgrundare av Adsorbi, som Energi & Miljö nyligen rapporterat om, blev årets tekniklöfte.

Adsorbigrundare årets tekniklöfte

Årets Tekniklöfte tilldelas en person i uppstartsfasen av sin teknikkantade karriär. Kinga Grenda, CTO och medgrundare av Adsorbi, är uppfinnaren av ett innovativt cellulosabaserat material som fångar upp luftföroreningar fem till åtta gånger mer effektivt än andra material som finns på marknaden i dag.

Materialet testas i dagsläget av företag inom luftrening för hemmet och luktborttagning i sportutrustning samt för bevarande av konst. Kinga Grenda är civilingenjör inom kemi, doktor i kemiteknik inom området material för vattenrening och har en post-doc inom adsorberande material.

– Att bli uppmärksammad och få det här erkännandet känns väldigt bra. Jag blev väldigt överraskad, säger Kinga Grenda.

Läs mer:

Cellulosa från Chalmers gör luftrening miljövänlig

Källa: Handelskammaren

Publicerad 24 november 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.