MATERIALFORSKNING | 11 nov 2022

Cellulosa från Chalmers gör luftrening miljövänlig

Adsorbi – ett nytt bolag inom Chalmers Ventures – vill ersätta luftreningens branschstandard kol med cellulosa. Det har utvecklat ett högpresterande material från cellulosa som är fem till åtta gånger bättre på att fånga upp luftföroreningar än dagens lösning. Att konkurrera ut kolet innebär dessutom en dramatiskt mindre klimatpåverkan.

Cellulosa från Chalmers  gör luftrening miljövänlig
Kinga Grenda och Hanna Johansson, båda från Adsorbi som är ett nytt portföljbolag hos Chalmers Venture. Adsorbi har tagit fram ett högpresterande material från cellulosa som är fem till åtta gånger bättre på att fånga upp luftföroreningar än dagens lösning. Foto: Adsorbi

Bakom bolaget Adsorbi ligger flera års materialforskning där cellulosa är nyckeln till både bättre uppsugning av luftföroreningar och att göra branschen mer hållbar.

– Luftföroreningar orsakar både allvarliga hälsoproblem och skadar känsliga föremål. Att fånga upp luftföroreningar är livsviktigt, men i dag innebär detta stor miljöpåverkan och fossila material, säger Hanna Johansson, vd för Adsorbi.

 Vi vill ställa om värdekedjan till biomaterial och cellulosa istället för dagens lösning som ofta är tillverkat av fossilt kol.

Allt från fordon till processindustri har stor nytta av mer effektiv och miljövänlig luftrening. De första produkterna kommer dock att lanseras mot konstbranschen för bevarande av konst.

Ett stort problem inom konstbranschen är att luft­föroreningar bryter ned och förstör konstverk. Konstverken själva ger ifrån sig de flesta luftföroreningarna, de självförstörs alltså. Adsorbis material kan användas i förvaring av konst för att suga upp luftföroreningar.

– Vår strategi för att ersätta aktivt kol inom luftrening är att växa inom en marknad. Det kommer vara en språngbräda för att växa i större marknader, säger Hanna Johansson.

Fakta

Adsorbi

Teamet bakom Adsorbi:

  • Hanna Johansson, vd
  • Kinga Grenda, CTO
  • Romain Bordes, forskare inom materialkemi på Chalmers tekniska högskola
  • Christian Löfvendahl, serie­entreprenör och affärsrådgivare
Publicerad 11 november 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.