MATERIALFORSKNING | 11 nov 2022

Cellulosa från Chalmers gör luftrening miljövänlig

Adsorbi – ett nytt bolag inom Chalmers Ventures – vill ersätta luftreningens branschstandard kol med cellulosa. Det har utvecklat ett högpresterande material från cellulosa som är fem till åtta gånger bättre på att fånga upp luftföroreningar än dagens lösning. Att konkurrera ut kolet innebär dessutom en dramatiskt mindre klimatpåverkan.

Cellulosa från Chalmers  gör luftrening miljövänlig
Kinga Grenda och Hanna Johansson, båda från Adsorbi som är ett nytt portföljbolag hos Chalmers Venture. Adsorbi har tagit fram ett högpresterande material från cellulosa som är fem till åtta gånger bättre på att fånga upp luftföroreningar än dagens lösning. Foto: Adsorbi

Bakom bolaget Adsorbi ligger flera års materialforskning där cellulosa är nyckeln till både bättre uppsugning av luftföroreningar och att göra branschen mer hållbar.

– Luftföroreningar orsakar både allvarliga hälsoproblem och skadar känsliga föremål. Att fånga upp luftföroreningar är livsviktigt, men i dag innebär detta stor miljöpåverkan och fossila material, säger Hanna Johansson, vd för Adsorbi.

 Vi vill ställa om värdekedjan till biomaterial och cellulosa istället för dagens lösning som ofta är tillverkat av fossilt kol.

Allt från fordon till processindustri har stor nytta av mer effektiv och miljövänlig luftrening. De första produkterna kommer dock att lanseras mot konstbranschen för bevarande av konst.

Ett stort problem inom konstbranschen är att luft­föroreningar bryter ned och förstör konstverk. Konstverken själva ger ifrån sig de flesta luftföroreningarna, de självförstörs alltså. Adsorbis material kan användas i förvaring av konst för att suga upp luftföroreningar.

– Vår strategi för att ersätta aktivt kol inom luftrening är att växa inom en marknad. Det kommer vara en språngbräda för att växa i större marknader, säger Hanna Johansson.

Fakta

Adsorbi

Teamet bakom Adsorbi:

  • Hanna Johansson, vd
  • Kinga Grenda, CTO
  • Romain Bordes, forskare inom materialkemi på Chalmers tekniska högskola
  • Christian Löfvendahl, serie­entreprenör och affärsrådgivare
Publicerad 11 november 2022

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.