Framtidens energisystem prisades
– Det är viktigt att solanläggningen smälter in helt i den vackra miljön, säger Erik Olsson på Midsummer, ett av företagen bakom årets vinnare av Solenergipriset – ett pris som i år belönar projekt som visar hur teknik, estetik och hållbarhet kan förenas på oväntade platser. Bland vinnarna märks en anrik herrgårdsträdgård, en innovativ rastplats vid E4:an och en hel bygd på Gotland.

Årets vinnare av Solenergipriset 2025 visar hur framtidens energisystem kan se ut: decentraliserade, lokalt förankrade och designade med både miljö och människa i åtanke. Bakom projekten står Jonsereds trädgårdar, Gislaved energipark och Austerland Energi.
Gemensamt för samtliga pristagare är ett starkt lokalt engagemang och en förmåga att kombinera teknisk innovation med hållbarhetsfokus.
Det är viktigt att solanläggningen smälter in helt i den vackra miljön, och där är vi svåra att slå.

I kategorin Årets anläggning byggnad prisas solcellsanläggningen vid Jonsereds trädgårdar i Partille. Projektet, som genomförts av det svenska företaget Midsummer, använder tunnfilmsteknik – en teknik som möjliggör anpassning till byggnadernas form och estetik.
Juryn lyfter i sin motivering fram att ”anläggningen är publik och välbesökt, vilket gör det extra intressant att visa upp en solcellsteknik som knappt syns”.
– Våra senaste solceller passade perfekt för det här projektet. Jonsereds trädgårdar är en speciell plats i Partille. Det är viktigt att solanläggningen smälter in helt i den vackra miljön, och där är vi svåra att slå, säger Erik Olsson, projektansvarig på Midsummer.
Anläggningen är en del av Partille kommuns hållbarhetsarbete och byggd med återvinningsbara material – hela 98 procent av solcellerna kan återvinnas.
Gislaved energipark är unik i att samla hela elens livscykel på en och samma plats.

Årets anläggning mark går till Gislaved energipark, där solceller, energilagring och snabbladdning förenas i ett cirkulärt koncept. Här får uttjänta bilbatterier ett andra liv som stationära energilager, återvunnen plast och aluminium används i kablar, och gamla stålbalkar har blivit byggnadsmaterial.
– Gislaved energipark är unik i att samla hela elens livscykel på en och samma plats. Produktion, lagring och konsumtion sker här. Vi har också lyckats återbruka både kablar och batterier i projektet, säger Bengt Palmquist, vd för Gislaved energipark.
Anläggningen styrs av AI, som optimerar hur elen produceras, lagras och används för största möjliga effektivitet.
Solenergipriset
- Sedan 2004 delar branschorganisationen Svensk solenergi ut Solenergipriset för att uppmärksamma projekt och aktörer som driver utvecklingen av solenergi framåt.
- Priset delas i dag ut i tre kategorier: Årets anläggning byggnad, Årets anläggning mark och Årets prestation.
- Årets pristagare visar att solenergin inte bara hör hemma på stora fält eller industriområden – den kan integreras i kulturmiljöer, landsbygder och trafiknav.
I kategorin Årets prestation belönas Austerland energi ekonomisk förening på Gotland, som skapat en av Sveriges första energigemenskaper. Genom föreningen investerar medlemmarna gemensamt i solenergi och delar på den lokalproducerade elen.
Tillsammans har vi byggt Gotlands största solcellspark och tagit pionjärrollen för energigemenskaper i Sverige.

– Tillsammans har vi byggt Gotlands största solcellspark och tagit pionjärrollen för energigemenskaper i Sverige. Jag är så stolt över vad vår förening har åstadkommit och det engagemang vi har skapat, säger Wolfgang Brunner, vice ordförande i Austerland energi.
Juryn lyfter fram att föreningen på ett inspirerande sätt förverkligat EU:s energipolitik och väckt intresse från både myndigheter och forskare.
Källa: Svensk solenergi