Pristagare | 11 apr

De får årets solenergipris

Solenergiinnovatören Raymond har tillsammans med Ivar Kjellberg Fastighets AB tilldelats Solenergipriset 2024 för sitt banbrytande projekt på Förskolan Brämaregården. Projektet har utmärkts som Årets Anläggning Byggnad i Solenergipriset och hyllats för stor innovationskraft, teknologi och design.

De får årets solenergipris
Raymond får Solenergipriset 2024 för sitt solcellsintegrerade tak. Foto: Raymond

Raymonds Smart Solar Roof är det integrerade solcellstaket som revolutionerar solcellsinstallationer genom en prefabricerad lösning som minskar installationstiden och förbättrar arbetsmiljön för takarbetare.

Denna innovativa metod möjliggjorde en smidig och säker installation av solcellstaket på Förskolan Brämaregården, ägd av Ivar Kjellberg Fastighets AB. 144 stycken 400W solcellspaneler, installerades på endast fyra timmar genom 15 prefabricerade element som lyftes på plats med en hjälp av en kran. Anläggningen har en förväntad årsproduktion på 47,232 kWh.

– Smart Solar Roof installeras vid såväl nyproduktion som vid byte av taktäckningsmaterial och möjliggör även installation av solceller på tak med dålig bärighet, säger Mattias Hansson, utvecklingschef på Raymond.

För Ivar Kjellberg Fastighets AB representerar detta projekt en viktig milstolpe i deras hållbarhetsarbete och långsiktiga strategi.

– Priset är ett bevis på att vi är på rätt väg, säger Mikael Jansson, vd på företaget. Genom att investera i innovativa lösningar som Smart Solar Roof tar vi ett steg närmare vårt mål om att skapa mer hållbara och energieffektiva byggnader, fortsätter Jansson.

Solenergipriset, som delas ut av Svensk Solenergi, syftar till att lyfta fram och premiera innovativa projekt inom solenergi för att främja en grönare framtid. ”Raymonds och Ivar Kjellberg Fastighets AB:s arbete är en eloge och ett bevis på potentialen inom solenergi. Deras projekt visar vägen för hur solenergi kan integreras på ett estetiskt tilltalande sätt med minimal miljöpåverkan och hög effektivitet”, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.

Källa: Raymond

Publicerad 11 april 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.