Boverkets preciserade krav
I Boverkets nya byggregler styrs brandskyddet av funktionskrav och preciserade krav som anger säkerhetsnivån. Alternativa lösningar kan användas om det går att visa att de är tillräckligt säkra med så kallad analytisk verifiering.

Ett övergripande syfte med Boverkets nya byggregler, som börjar gälla 1 juli i år, är att främja innovation. De ska möjliggöra olika sätt att uppfylla kraven, utan att vara lika detaljstyrande som tidigare.

En nyhet jämfört med tidigare är att byggreglerna har delats upp i olika föreskrifter, till exempel en för brandskydd, en för hygien, hälsa och miljö samt en för säkerhet vid användning. Tidigare samlades alla dessa olika regelverk i Boverkets byggregler BBR.
Tidigare har diskussionerna om reglerna ibland kretsat kring definitioner, exempelvis av enskilda ord som kanske inte ens har koppling till brandskydd.
– Den största skillnaden generellt sett för de nya reglerna inklusive brandskydd är att de öppnar för mer objektsanpassade lösningar, förklarar Johan Lindbom, brandingenjör på Boverket, som varit projektledare för arbetet med de nya brandskyddsreglerna.
– Det innebär en större frihet att utforma brandskyddet på ett sätt som passar den specifika byggnaden. Det blir istället renodlade funktionskrav som beskriver vad som ska uppnås, snarare än hur det ska göras.
Många gånger kan brandskyddet utformas på olika sätt för att uppnå samma funktion.
De nya reglerna för brandskydd innehåller även preciserade krav som anger ett sätt att uppfylla funktionskraven och som sätter säkerhetsnivån.
– För att kunna beskriva säkerhetsnivån behöver vi ge ganska många detaljer. Samtidigt är det möjligt att utforma brandskyddet på i princip vilket sätt som helst så länge det blir tillräckligt säkert, påpekar Johan Lindbom.
Nu gäller det istället att identifiera skyddsbehovet i den aktuella byggnaden och hur det kan tillgodoses med brandskyddsåtgärder.
För att de preciserade kraven inte ska bli begränsande för utförandet finns det ett alternativt sätt att uppfylla dem genom analytisk dimensionering. Strukturen med preciserade krav och möjligheten till analytisk dimensionering finns inte i de andra författningarna, utan enbart i författningen om brandskydd.
Det finns två principer för att visa att lösningen är tillräckligt säker med analytisk verifiering: absolut eller jämförande analys.
Vid absolut analys visar man direkt att funktionskravet uppfylls. Det kan exempelvis göras med en utrymningsanalys som visar att personer hinner lämna byggnaden innan kritiska förhållanden uppstår.

Vid jämförande analys jämförs en alternativ lösning med det preciserade kravet.
– Om den alternativa lösningen är lika säker som det preciserade kravet är den godkänd. Valet av metod beror på vad som analyseras och utifrån det kan man välja den som är lämplig, säger Johan Lindbom.
Det är byggherren som har ansvaret för att kraven uppfylls med det alternativa tillvägagångssättet.
– Oftast resulterar det i att en brandkonsult anlitas för att genomföra analysen, säger Johan Lindbom.
Även om det formella ansvaret ligger hos byggherren har kommunernas byggnadsnämnder en viktig roll i olika delar av byggprocessen för att kraven uppfylls. Nämnderna gör inför startbeskedet en bedömning av om det är sannolikt att de kommer att uppfyllas.
– Det handlar inte om att granska varje detalj eller kontrollera beräkningar. Istället innebär det att göra en samlad bedömning baserad på underlaget om kraven kommer att uppfyllas med den angivna lösningen i den färdiga byggnaden, säger Johan Lindbom.
Om nämnden anser att kraven kan uppfyllas ges ett startbesked och bygget kan påbörjas. Innan byggnaden kan tas i bruk krävs slutbesked, där det återigen görs en bedömning av om kraven faktiskt har uppfyllts.
Inte heller där handlar det om en detaljgranskning utan ansvaret ligger fortfarande hos byggherren.
Byggnadsnämnderna behöver ha en bred kompetens inom alla områden som den ska bedöma, konstaterar Johan Lindbom.
– För brandskydd finns fördelen att kompetensen oftast finns inom kommunens organisation tack vare räddningstjänsten, som har specialistkompetens inom området. Byggnadsnämnden har möjlighet att skicka det på remiss till räddningstjänsten och gör det många gånger.
Istället innebär det att göra en samlad bedömning baserad på underlaget om kraven kommer att uppfyllas med den angivna lösningen i den färdiga byggnaden.
Brister i byggnadens brandskydd kan även upptäckas först efter att byggnaden tagits i bruk. Enligt plan- och bygglagen kan då kommunen begära rättelse och förelägga åtgärder som byggherren tvingas att vidta i efterhand. Preskriptionstiden för sådana åtgärder är tio år.
Utöver detta finns även lagen om skydd mot olyckor, som gäller parallellt med plan- och bygglagen och inte är kopplad till byggprocessen på samma sätt. Den ger räddningstjänsten möjlighet att agera vid behov och är alltid tillämplig.
De nya byggreglerna för brandskydd innebär en stor förändring jämfört med tidigare.
– Vi har gjort en total omstöpning av reglerna. För den som har levt med BBR hela sitt liv blir det ett nytt sätt att tänka på. Det blir viktigt att förstå reglernas innebörd och syfte, säger Johan Lindbom.
– Tidigare har diskussionerna om reglerna ibland kretsat kring definitioner, exempelvis av enskilda ord som kanske inte ens har koppling till brandskydd. Nu gäller det istället att identifiera skyddsbehovet i den aktuella byggnaden och hur det kan tillgodoses med brandskyddsåtgärder.
De nya reglerna använder samma brandtekniska klasser och till stor del samma begrepp.
– Vissa begrepp har dock delats upp i nya begrepp för att öka tydligheten, vilket kan innebära en del utmaningar att initialt förstå dessa. Men reglerna är mer logiska än tidigare, säger Johan Lindbom.
Boverket har lagt ner mycket arbete på att förklara innebörden av reglerna och syftet med de enskilda paragraferna.
Vi har gjort en total omstöpning av reglerna. För den som har levt med BBR hela sitt liv blir det ett nytt sätt att tänka på.
– Exempelvis finns det en vägledning till hela föreskriften för att öka förståelsen av reglerna och hur de ska tillämpas. Den är mycket mer omfattande än den som vi hade till de gamla reglerna, säger Johan Lindbom.
En del av den ”bra att ha”-informationen som tidigare fanns i reglerna har istället flyttats till vägledningen, som finns tillgänglig på Boverkets webbplats.
Brandskyddsföreningen har tagit fram handboken Brandskydd i Boverkets föreskrifter som en hjälp för att förstå och tillämpa de nya brandskyddsreglerna.
De nya reglerna träder i kraft den 1 juli 2025. För bygglov som lämnas in innan dess gäller de äldre reglerna. Under en övergångsperiod på ett år kan man välja att tillämpa antingen de nya reglerna i sin helhet, även för de andra områdena, eller fortsätta använda de gamla reglerna i sin helhet. Från och med den 1 juli 2026 ska dock enbart de nya reglerna tillämpas.