Sisab: ”Viktigt att IT och digitalisering blev en del av driften”
Det är länge sedan Sisab slutade styra inomhusklimatet i skolor, förskolor och andra lokaler enbart utifrån utomhustemperatur och väderprognoser. ”För drygt tio år sedan började vi att kraftigt utöka antalet sensorer, digitalisera driften av fastighetsbeståndet och skapa en digital infrastruktur”, berättar skribenten Niklas Dalgrip på Sisab (Skolfastigheter i Stockholm AB).

Idag omfattar den digitala infrastrukturen i princip alla våra lokaler och gör det möjligt att styra inomhusklimat och liknande i realtid. Den grundläggande drivkraften i arbetet är att se till att vi kan leverera bra inomhusklimat, bra energiresultat och en god ekonomi. Inte minst det sistnämnda är viktigt.
Jag känner även stolthet över hur medarbetare har utvecklats under de här åren – vi är många som har varit med på en mycket framgångsrik teknisk och mänsklig utvecklingsresa.
Vi har inte drivit på teknikutvecklingen för dess egen skull. Varje delprojekt har haft en tydlig kalkyl som visat hur mycket investeringarna kostar och vad de väntas ge i form av besparingar och effektiviseringar. Men också vad alternativkostnaden skulle vara. Att inte göra någonting kostar väldigt mycket pengar. Genom att återkommande leverera goda resultat har vi uppnått ett stort förtroende för vårt förändringsarbete. Det har till och med varit en förutsättning för det.

Efter att vi byggt ut den digitala infrastrukturen funderade vi över vad som skulle vara nästa steg. I samma veva kom vi i kontakt med ett par killar som hade idéer kring fastighetsstyrning som överensstämde med våra tankar. Vi valde, som en stark beställare, att behandla dem som en startup, och tillsammans med Schneider Electric utvecklade vi Solida.
Som ett kommunalt bolag ska vi inte äga andra bolag, men däremot vara en strategisk, smart och kunnig beställare som genom rätt kravställning
bidrar till teknikutvecklingen. Vi har i flera olika sammanhang drivit marknaden framåt utifrån ett beställarperspektiv och vågat gå in och beställa produkter där vi bidrar till utvecklingen.
Sisab
- Skolfastigheter i Stockholm AB
- Ägs av Stockholms stad.
- Äger 600 byggnader med förskolor, grundskolor och gymnasier i Stockholms kommun.
- Totalt 1 800 000 kvadratmeter.
Solida, som sjösattes 2020, optimerar och analyserar driften av anslutna fastigheter i realtid med hjälp av algoritmer och ett ständigt flöde av
mätvärden från en mängd sensorer och andra källor, interna såväl som externa. Systemet tar hänsyn till varje ny förändring och gör blixtsnabbt nya beräkningar som gör att vi kan effektivisera energianvändningen i alla våra fastigheter – vilket leder till mycket stora ekonomiska besparingar.
Läs mer om Sisab här.
Utan de senaste tio årens förändringar hade våra kostnader på årsbasis
varit cirka 100 miljoner kronor högre än i dag. Traditionellt har IT setts som en administrativ verksamhet. Då digitalisering och IT är starka faktorer i arbetet med att utveckla verksamheten bestämde vi för några år sedan
att Sisabs IT- och digitaliseringsverksamhet skulle bli en del av driftavdelningen, vilket jag tror var en mycket viktig förändring. Det är ju inte bara de administrativa systemen som IT ska hantera, utan även fastighetssystemen och då går det inte att sitta fjärmad från verksamheten.
När vi för drygt ett år sedan organiserade om driftverksamheten hade
den utvecklats från en liten enhet till en driftavdelning på 55 personer
som skötte allt från IT-drift till energisystem, installationssystem, säkerhetssystem och markskötsel.
Solida
- Styr, optimerar och analyserar fastigheters inomhusklimat i realtid med hjälp av algoritmer
- Vann 2020 Stora inneklimatspriset
För att ytterligare öka allas delaktighet och samverkan runt fastigheterna slog vi 1 september 2023 ihop fastighetsavdelningen och driftavdelningen och skapade en förvaltning med två affärsområden med sammanlagt 150 anställda.
För att kunna utveckla verksamheten så långt som möjligt är det viktigt att alla medarbetare agerar utifrån samma värdegrund, kultur och angreppssätt. Med många olika avdelningar är det lätt att det så att säga uppstår olika bolag i bolaget.
Vi plockade samtidigt isär delar av olika specialteam och fördelade resurserna på våra olika förvaltningsområden vilket gjorde att varje
team fick en teknisk förvaltare energi och klimat, en teknisk förvaltare
mark, en fastighetsförvaltare underhåll och så vidare.

Samtidigt har vi behållit ett antal specialenheter centralt på förvaltningen
för att erhålla det bästa verksamhetsnära och strategiska arbete som går att få utifrån effektivitet. De enheter vi har centralt på förvaltningen är specialister inom bland annat drift, utveckling, myndighetsfrågor, IT-digitalisering. installation och säkerhet.
Jag tror inte att det går att köpa sig till framgång genom att enbart investera i olika smarta tekniska lösningar. Alla i företaget måste vara med på resan, vilket i sin tur kräver tydligt ledarskap och kommunikation. Men också att allas bidrag uppmärksammas, förståelse för att varje liten bäck är viktig för att helheten ska bli bra.
Viljan att hela tiden leverera resultat har lett till att vi har fått allt högre förväntningar på oss, både inom och utanför bolaget. Högre förväntningar gör att pressen ökar, men även att vi levererar bättre resultat.
Jag är enormt stolt över vad vi har gjort, över att få ha varit med om att ta fram teknik som förbättrar vår verksamhet, men som även bidrar till att branschen utvecklas. Och över att långsiktighet faktiskt lönar sig. Detta är ingen quick fix.
Idag omfattar den digitala infrastrukturen i princip alla våra lokaler och gör det möjligt att styra inomhusklimat och liknande i realtid.
Jag känner även stolthet över hur medarbetare har utvecklats under de här åren. Vi är många som har varit med på en mycket framgångsrik teknisk och mänsklig utvecklingsresa. En del är kvar i bolaget, andra har valt att gå vidare och levererar nu goda resultat i andra organisationer.
Avgörande för ett framgångsrikt förändringsarbete, oavsett om det handlar om fastighetsautomation eller något annat, är medarbetarnas delaktighet.
Nu undersöker vi bland annat hur vi ska hantera klimatförändringarna,
inte minst värmeböljor. En viktig del är hur vi utan alltför höga kostnader ska kunna komplettera befintliga system i skol- och förskolefastigheter som i dag saknar komfortkyla.
Att vi i dag har temperatur- och koldioxidsensorer i princip i alla klassrum gör det lättare att fatta rätt beslut.
Niklas Dalgrip
Sisab