Solsatsning | 11 jul 2022

Ytterligare 25 tak får solpaneler i Gårdsten

Det kommunala bostadsbolaget Gårdstensbostäder i Göteborg fortsätter sin satsning på solenergi. Under de närmaste åren ska kapaciteten fördubblas då ytterligare 25 tak kommer få solcellspaneler.

Ytterligare 25 tak får solpaneler i Gårdsten
Ytterligare 25 fastigheter i Gårdsten i Göteborg ska få solceller när Gårdstensbostäder beslutat om en storsatsning som fördubblar kapaciteten. Foto: Gårdstensbostäder

Gårdstensbostäders satsning på de så kallade ”solhusen” har fått stor uppmärksamhet och tilldelats flera priser genom åren. Redan 2005 fick tilldelades de FN:s bostadspris World Habitat Award och år 2000 installerades de första solcellerna. I början av juni beslutade bostadsbolaget att installera i ytterligare solceller. Det gäller totalt 25 fastigheter och installationerna ska påbörjas under 2023. Samtidigt som installationerna sker kommer även taken att få en upprustning.

Den el som produceras via solcellerna på de 25 taken beräknas motsvara årsförbrukningen av hushållsel för 500 tvårumslägenheter. Beräkningen bygger på att en tvårummare förbrukar 2 500 kWh på ett år. Tidigare installationer av solcellspaneler har gjorts i samarbete med Göteborg Energi och Chalmers – så även denna gång.

– Vi tackar Göteborg Energi och Chalmers för att de stöttat oss sedan 1997 när vi jobbat för en hållbar utveckling. Gårdsten hade inte kommit så här långt utan stödet från våra samarbetspartners, säger Gårdstensbostäders vd Michael Pirosanto.

Rebecca Palmgren, produktansvarig inom förnybar produktion på Göteborg Energi, lyfter fram Gårdstensbostäder som en föregångare inom solenergi, både inom solel och solvärme som tidigt visat att solenergi är en del av det svenska energisystemet.

– Genom tidiga och fortsatta satsningar har deras ambition och målbild varit tydliga och visat vägen för övriga bostadsbolag i och utanför Göteborg, säger Rebecca Palmgren.

Källa: Gårdstensbostäder

Publicerad 11 juli 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.