Youtube | 30 dec 2022

Youtuber ska locka fler unga till ventilationsyrken

På tre års sikt behövs ytterligare 1 200 utbildade ventilationsmontörer i Sverige. För att locka fler ungdomar till ventilationsbranschen har Plåt & Ventbyrån tagit hjälp av Youtubestjärnan Manfred Erlandsson som har ungefär 300 000 följare på sin kanal.

Youtuber ska locka fler unga till ventilationsyrken
Youtubestjärnan Manfred Erlandsson ska tillsammans med Plåt & Ventbyrån locka fler ungdomar till ventilationsyrken. Foto: Plåt & Ventbyrån

– Det är så roligt att spela in den här serien, jag får lära mig massor med spännande saker och träffa underbara och entusiastiska människor. Jag har dessutom förstått hur viktigt det är med inomhusklimat och bra luft, så jag hoppas verkligen att fler får upp ögonen för detta viktiga och roliga yrke, säger Manfred Erlandsson, Youtube-profil.

Det första avsnittet i serien ”Var fick du luft ifrån?” hade premiär i går kväll, 29 december, på Youtube. Totalt spelas åtta avsnitt in, 8-10 minuter långa. Ett nytt avsnitt sänds varje månad. Serien går ut på att Manfred utsätter sig för luft och ventilation i olika former, till exempel tryck, flöde, fukt, temperatur, ljud och luftens beståndsdelar. Därigenom får tittarna lära sig mer om ventilationens funktion och betydelse på ett underhållande sätt. Manfred testar även myter, tar reda på var luften kommer ifrån och vad som krävs för att bygga ett fungerande ventilationssystem.

”Var fick du luft ifrån?” utförs enligt ”Youtubemanér” med utmaningar och tester. Vem kan sitta kvar längst i en bastu? Kan man krypa i ventilationskanaler som på film? Lyckas Manfred få sig själv att sväva? Och hur undviker man bäst luftburna virus?

– Att fylla på ventilationsbranschen med nästa generation ventilationsmontörer är otroligt viktigt. För att nå ungdomar, 13-16 år, på ett engagerande sätt valde vi nu att storsatsa på influencer marketing och YouTube, där ungdomarna finns. Ett samarbete med just Manfred Erlandsson kändes givet. Han når rakt in i vår målgrupp, har en genuin nyfikenhet på ventilationsbranschen och är skicklig framför kameran. Han är dessutom en härlig person att jobba med, säger Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån.

Fakta

Manfred Erlandsson

  • Manfred startade sin egen YouTube-kanal 2012. På bara några år skulle den växa sig till en av Sveriges största kanaler. Med nomineringar och vinster i prestigefyllda galor och videor med miljontals visningar, har han fortsatt att växa. Idag har hans kanal runt 300 000 följare och 80 miljoner videovisningar. ”Var fick du luft ifrån?” är Manfreds första engagemang för att synliggöra ett livsviktigt, men för ungdomar okänt yrke – ventilationsmontör.
  • ”Var fick du luft ifrån” är en satsning från Plåt & Ventbyrån. Plåt & Ventbyråns uppdrag är att få fler att utbilda sig till ventilationsmontörer samt säkerställa att de får en kvalitativ yrkesutbildning. Plåt & Ventbyrån ägs gemensamt av fackförbundet Byggnads och arbetsgivar- och branschorganisationen Plåt & Ventföretagen.
  • Målet med serien är att väcka ungdomars intresse för att arbeta med luft och inspirera till yrkesvalet ventilationsmontör, exempelvis genom att välja den nya inriktningen Ventilation på gymnasiets VVS-och fastighetsprogram.

Källa: Plåt & Ventbyrån

Publicerad 30 december 2022

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.