KRÖNIKA | 14 okt 2020

VVS är den enda bransch där det duger med ungefär rätt

VVS är den enda bransch där det duger med ungefär rätt

Jag besökte ett nybyggt flerbostadshus i Kungliga Hufvudstaden och hittade då i källaren en gigantisk tryckstegringspump på inkommande servisen. Hade jag missat en stor biltvätt i anslutning till garaget? Såklart inte. En god vän brukade säga att ”vvs är den enda bransch där det duger med ungefär rätt”, filosoferar Willy Ociansson.

Höjden från tryckstegringspumpen till översta tappställe är 18 meter. Pumpen är steglös och man kan på displayen välja vilket tryck den ska lämna på utgående. Fastighetsägarens representant blev livrädd när jag ville stänga av pumpen eller åtminstone reducera trycket och sa att det kommer bli många klagomål. Trycket före pumpen var drygt 5 bar, vilket borde vara fullt tillräckligt, och övriga lika höga hus i området klarar sig fint utan pump.

Fastighetsägarens representant blev livrädd när jag ville stänga av pumpen eller åtminstone reducera trycket.

Då jag själv är lite osäker på vilket tryck som behövs frågade jag mina branschkolleger i ett forum på Facebook. Alla rörisar verkar ha en egen uppfattning i denna fråga och svaren haglade in men spridningen var oroväckande stor. Om man hoppar över ”Go’dag yxskaftsvaren” föreslogs allt från 3,5 – 3,8 – 4,0 – 4,2 – 5,2 till 5,8 bar.

Den som valt börvärde före mitt besök var dock den modigaste – han tyckte att 7,8 bar kunde vara lagom. Då närmar vi oss den nivå där de på nedre våningen blir flintis i duschen och emaljen i handfatet nöts bort i ett nafs.

Samordnad provning – vad är det? Begreppet är välkänt för de flesta och alla tar ju höjd för det i sina anbud men handen på hjärtat … är det inte rätt bökigt och onödigt?

Lek med tanken att det tar ett år att konstruera och rita en byggnad. Sedan tar det ett år att bygga den. Därefter ska den användas i 100 år, det vill säga 876 000 timmar. Byggnaden är komplex och innehåller mycket teknik i form av till exempel skalskydd, brandlarm, pumpar, fläktar, fjärrvärme, kylmaskiner, värmepumpar, belysning, portar, hissar, elkraft, styrsystem och byggnadsdelar. Som var för sig har sina egna konstruktörer, leverantörer och installatörer, det vill säga människor av kött och blod med normala fel och brister.

Trots att var och en av alla yrkeskategorier har gjort sitt yttersta för att just deras pusselbit ska vara felfri visar det sig att någon i något led haft otur när han tänkt. Felet yttrar sig oftast i att just den pusselbiten inte passar med de övriga.

Om beställare och leverantörer helhjärtat och tillsammans ägnar några få av de 876 000 timmarna till att testa så att alla system fungerar enskilt och tillsamman med de övriga innan fastigheten tas i bruk, besparar vi fastighetens ägare och brukare mycket lidande och stora kostnader. Dessutom förbättras vårt anseende vilket leder till fler uppdrag.

Apropå elbil på jobbet. Jag är engagerad i ett litet företag vars servicekille ogillade elbilar så till den grad att han tydligt deklarerade att han genast skulle sluta om servicebilen med dieselmotor byttes mot en elbil. Det var då bara något år kvar till pension och vi lät honom hållas. När den stora dagen slutligen inträffade och vi hade avtackning berättade han att han bytt sin privata bil – mot en elbil.

Willy Ociansson, Willy’s Cleantech i Karlstad

Publicerad 14 oktober 2020

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.