VVC | 11 sep

VVC-temperaturen får inte sänkas

Allmännyttiga Trelleborgshem ville sänka vvc-temperaturen till 45 °C i sina fastigheter för att spara energi. Miljöavdelningen i Trelleborg sa nej på grund av legionellarisken, men bostadsbolaget överklagade. Nu har länsstyrelsen i Skåne avslagit Trelleborgshems överklagan.

VVC-temperaturen får inte sänkas
Trelleborgshem ville sänka vvc-temperaturen till 45 °C. Miljöavdelningen i Trelleborg sa nej. Nu har länsstyrelsen i Skåne avslagit Trelleborgshems överklagan. Foto: Istockphoto

Trelleborgshem framförde i sin överklagan att legionella kan förhindras med företaget Anolytechs metod som använder biociden hypoklorsyra. För att säkerställa att det inte blev legionellatillväxt trots temperatursänkningen skulle regelbunden provtagning göras.

I beslutet den 6 september att avslå Trelleborgshems överklagan hänvisar länsstyrelsen till Folkhälsomyndighetens tillsynsvägledning om hygien och objektburen smitta. Enligt den bör varmvattentemperaturen inte understiga 50 °C i någon del av installationen.

Det är viktigt att inte bara se frågan ur ett energiperspektiv utan också ur ett funktionellt perspektiv.

Länsstyrelsen hänvisar också till Boverkets byggregler (BBR). Enligt BBR ska cirkulationsledningar för tappvarmvatten utformas så att temperaturen på det cirkulerande tappvarmvattnet inte understiger 50 °C i någon del av installationen. Syftet är att minimera mikrobiell tillväxt.

Länsstyrelsen anser mot denna bakgrund att det krävs mycket övertygande skäl för att understiga Folkhälso­myndighetens riktlinjer om vattentemperatur i ett enskilt fall. Den bedömningen förändras inte av vad Trelleborgshem anfört om att krav istället borde baseras på provtagning och gränsvärden för legionellatillväxt.

Sammantaget är det inte visat att det finns tillräckliga skäl att frångå Folkhälso­myndighetens rekommendation, konstaterar länsstyrelsen. Särskilt med beaktande av försiktighetsprincipen och risken för olägenhet för människors hälsa finns det inte övertygande skäl för att sänka temperaturen till 45 °C. Nämnden har haft fog för att förelägga Trelleborgshem att säkerställa att varmvattentemperaturen är minst 50 °C vid tappställen i kök, badrum, tvättstuga och liknande utrymmen.

Sofia Nordvall, Trelleborgs kommun. Foto: Privat

Länsstyrelsen bedömer också att nämnden har haft fog för att besluta att föreläggandet ska gälla omedelbart. Beslutet kan överklagas hos mark- och miljödomstolen inom tre veckor.

Sofia Nordvall, miljöchef i Trelleborgs kommun, förklarade innan länsstyrelsens beslut att förvaltningen såg positivt på att man arbetar för att förebygga att legionella uppstår.

– Som myndighet kan vi dock inte tillåta att gränsvärdena för vattentemperatur inte följer regelverket. Så länge det finns en liten risk för människans hälsa, är det en risk vi inte kan medverka till, kommenterade hon.

Trelleborgshems fastighetschef Ricardo Klemensson påpekade före beslutet att det var mycket viktigt att se över frågan.

Ricardo Klemensson, Trelleborgshem. Foto: Privat

– Det finns betydande energibesparingar att göra genom att sänka vvc-temperaturen. Om vi fick tillåtelse att genomföra detta skulle det vara fördelaktigt både för Sverige och för andra fastighetsägare som vill vidta liknande åtgärder, sa han.

Jonatan von Seth, sakkunnig inom legionella på energikonsultbolaget Aktea, påpekar att tappvarmvattentemperaturerna måste vara lägst 50 °C även enligt förslaget till nya byggregler.

– Boverket och Folkhälso­myndigheten har undersökt möjligheterna att använda biocider som ett alternativ för att bekämpa legionella, men kommit fram till att temperaturkraven kommer att kvarstå enligt de nya byggreglerna, säger han.

Jonatan von Seth, Aktea. Foto: Aktea

En sänkning av tappvatten­temperaturen från 55 °C till 50 °C i Sveriges flerbostadshus skulle innebära en besparing på cirka 4 000 kWh per år per fastighet, uppger Jonatan von Seth.

– För fastighetsägare innebär detta dock en marginell besparing, särskilt med tanke på att driftkostnaderna för biocidanläggningen kan vara betydligt högre än de potentiella energivinsterna. Därför är det viktigt att inte bara se frågan ur ett energiperspektiv utan också ur ett funktionellt perspektiv.

Trots fördelarna med biocider ser han utmaningar att ta hänsyn till, som exempelvis bildandet av trihalometaner, pH-värdet som behövs och ökningen av klorföreningar.

– Om det skulle vara godkänt med biocider behöver man kontinuerligt mäta halten biocid, i detta fall bundet och fritt klor, för att säkerställa att tillräckligt mycket klor finns kvar.

– Trots de nuvarande temperaturkraven har cirka 10 procent av flerbostadshusen ökade halter av legionella. En studie visar att 75 procent av fastigheterna inte når upp till 50 °C i VVC minst 70 procent av mättiden, säger Jonatan von Seth.

Publicerad 11 september 2024

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.