Virtuella kraftverk | 10 okt 2023

Virtuella kraftverk kan lösa obalans

En lösning på problemet med obalans i elnätet är så kallade virtuella kraftverk. Väla kan med sitt system uppfylla samma funktion i elnätet som ett traditionellt kraftverk.

Virtuella kraftverk kan lösa obalans
Fredrik Arvidsson, teknisk chef på Väla, vid batteriet som tillför 500 kW till Välas virtuella kraftverk (VPP). Foto: Väla

I den första fasen har Väla använt sin ventilations- och klimatanläggning för att balansera nätet. Detta har skett genom att höja eller sänka anläggningens elanvändning under korta perioder, för att motverka eventuella över- eller underskott av el i elsystemet.

– Nästa fas i utvecklingen av vårt virtuella kraftverk, är att vi nu har installerat ett batteri med en total kapacitet på 500 kW. Dels ökar det vår förmåga till snabbare effektreglering, dels innebär det ett rejält tillskott i vår totala effektresurs, förklarar Fredrik Arvidsson, teknisk chef på Väla.

Med batteriet och styrningen av ventilationssystemen, har Väla en total kapacitet på cirka 700 kW i sin effektreglering. Nästa steg i utbyggnaden av det virtuella kraftverket är att även addera kylmaskiner, värmepumpar och laddstolpar i effektresursen.

Våra styrsystem mäter kontinuerligt av frekvensen i elnätet, där batteriet kan ladda upp eller ladda ur effekt beroende på hur den aktuella balansen i elnätet ser ut. Det blir en stor skillnad i snabbhet jämfört med när vi endast hade ventilationsanläggningen som resurs i det virtuella kraftverket, fortsätter Fredrik Andersson.

Källa: Väla

Publicerad 10 oktober 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.