Vindkraftsfundament inspirerade av origami
Svenska Stilfold har utvecklat en teknik för "stålorigami" och vill nu förändra och förnya utformningen av stora konstruktioner som fundament till vindkraftverk. Företagets egna beräkningar visar på stora miljövinster.
I dag byggs fundament huvudsakligen av betong. Materialåtgången är stor och inverkan på närmiljön ännu större. Stilfolds teknik kan förändra förutsättningarna från grunden med sin teknik som härmar hur rotsystem förankrar träd och andra växter i jorden, vilket möjliggör att man nu bygga fundament med minimal miljöpåverkan i hela värdekedjan.
Nyckeln är Stilfolds unika och nyligen patenterade lösning för att böja stål och andra material i en origami-inspirerad process.
– Ett traditionellt fundament ”tvingas” ner i marken och måste överkompenseras för att fylla sin funktion. Genom att härma rotsystem kan vi nu specialanpassa lösningar som passar perfekt på varje enskild plats, och därigenom aldrig behöva använda mer material eller göra större markpåverkan än det som faktiskt behövs, säger Tue Beijer, medgrundare och teknisk chef för Stilfold.
Enligt företagets egna beräkningar har deras teknik 80 procent lägre CO2-påverkan jämfört med ett traditionellt bygge av ett vindkrafttorn i storleksklassen 7MW. Den traditionella metoden för ett torn i den klassen kräver över 1000 kubikmeter betong och 150 ton armeringsjärn. Med Stilfolds origami-konstruktion minskar behovet av råmaterial, men med bibehållen eller till och med förbättrad hållfasthet än traditionella lösningar.
– Det här gör det möjligt att bygga fundament som har optimal fördelning av last och styvhet. Framför allt gör det att vi kan spara in rejält på hur mycket material som behövs och hållbarhetsaspekten jämfört med traditionella metod är fantastiskt lovande, säger Henrik Sieurin, stål-doktor på KTH.
Källa: Stilfold