PRIS | 1 jun 2022

Viktor Rydbergs skola får årets ROT-pris

Viktor Rydbergs skola i Fiskätra har återforna sin forna 70-talsglans men nu med dagsljus, interiör och materialval anpassade för dagens och morgondagens undervisningsbehov. Stockholms byggmästareförening har utsett skolan till vinnare av årets ROT-pris.

Viktor Rydbergs skola får årets ROT-pris
Viktor Rydbergs skola i Fisksätra är årets vinnare av ROT-priset.

Genom att bevara den ursprungliga byggnadens kvaliteter och tillföra naturmaterial av hög kvalitet har man skapat en trygg, ljus och ändamålsenlig miljö som håller över tid och är anpassad för den pedagogik som bedrivs i dag. De byggnadstekniska utmaningarna har framför allt bestått i grundplattan som fick rivas och där efter återställas, de utökade kraven på ventilation och kyla, håltagningar i fasaden för större fönsterpartier samt att säkerställa ljudklass A i rumsakustik. Hösten 2021 öppnade skolan igen för upp till 540 elever i årskurserna F–9. En förhoppning är att projektet ska inspirera till att modernisera fler åldrade, men i grunden gedigna, skolbyggnader.

ROT-priset instiftades av Stockholms Byggmästareförening 1990 och är ett årligt pris som tillkommit för att främja ombyggnation i Stockholm. Priset ges till det projekt där beställare, arkitekt och byggentreprenör bäst tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter.

Juryns motivering till årets vinnare av ROT-priset:
”Skolan som garant för att en stadsdel är attraktiv över tiden kan inte underskattas när man stadsutvecklar. Om skolan är tillräckligt bra så finns en av de grundläggande anledningarna till att man bor på en plats, stannar kvar, gör boendekarriär i eller rent av söker sig till området. När alla goda krafter sam verkar skapas goda föredömen. I fallet Viktor Rydbergs skola Fisksätra finns en kommun som insett möjligheterna med att släppa stafettpinnen vidare till nya krafter. Här finns en fastighetsägare med insikten om skolans vikt för stadsdelens utveckling, en skicklig arkitekt med goda relationer med en driftig och erkänt duktig skolentreprenör samt en erfaren byggare. I en tid när återbruk är av största vikt sticker ett sånt här projekt ut på ett glädjande sätt.

Med mottot »det bästa huset är det som aldrig rivs.…« har den uttjänta och slitna skolbyggnaden likt en fågel Fenix återuppstått till sin forna 70-talsglans men nu med dagsljus, interiör och materialval anpassade för dagens och morgondagens undervisningsbehov. Med ett uttryck och en interiör som både är inspirerande, lekfull och uppiggande. Här finns nya skärmtak som symboliserar kunskapens träd och nya dagsljusinsläpp utformade likt ljusbrunnar. Här kommer små barn kunna formas till insiktsfulla människor under många år framåt.”

Viktor Rydbergs skola ägs av Stena Fastigheter. Ombyggnationen är utförd av Serneke.

Källa: Stockholms byggmästareförening

Publicerad 1 juni 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.