KRÖNIKA | 16 sep 2021

Vi måste se till att det som behöver göras blir gjort

Vi måste se till att det som behöver göras blir gjort
Willy Ociansson.

I skrivande stund, då jag beslutat mig för att skriva en krönika på ”Tema värme”, släppte FN:s klimatpanel IPPC en rapport på samma tema: ”Havsnivåerna stiger rekordsnabbt, isarna smälter allt snabbare, vädret blir mer och mer extremt och klimatet förändras mycket snabbt på jorden just nu – på vissa håll utan motstycke.” Willy Ociansson reflekterar.

Klimatpanelen konstaterar också: ”1,5-gradersmålet kommer inte att kunna infrias. Att mänsklig påverkan har en stor del i det som sker råder det inte längre något tvivel om.” Samtidigt som vi alla i realtid ser vad som utspelar sig har befolkningen delats i två läger:

Många båtägare diskuterar öppet och ogenerat hur man olagligt kan tanka färgad diesel för att slippa skatten.

• De som oroas över klimatförändringarna
• De som oroas över klimatpolitiken

Utanför mitt fönster finns den farled som på västkusten kallas havets E6:a och jag har därför sedan barnsben kunnat följa båtlivets utveckling. Aldrig har fler båtar varit större och snabbare än denna sommar. När jag var grabb imponerades man av femmeters sportbåtar på 25 hästar. I dag är snurrorna på 400 hästar och ibland sitter det två till fyra på akterspegeln. Flera gånger om dagen passerar +40-fots båtar i 50–70 knop med vrålande kompressormatade V8:or på högsta varv under huven, samtidigt som sociala medier överhopas av kommentarer från folk som ondgör sig över att priset på fossila bränslen är på tok för högt.

Många båtägare diskuterar öppet och ogenerat hur man olagligt kan tanka färgad diesel för att slippa skatten och med vilka gifter man kan spetsa butikens redan snorgiftiga bottenfärg. Kravet som införts gällande miljövänlig tömning av toatanken vid stationer i hamnarna kringgås lätt med en extra kulventil som gör det möjligt att, liksom tidigare, dumpa skiten i sjön. Jag som varje sommar i 50 år tittat ner i vattnet med cyklop märker tydligt resultatet.

Fintrådiga alger som kväver blåstången och tränger undan ålgräset. Inga havstulpaner på klippornas vattenbryn, inga blåmusslor och nästan tomt på fisk och yngel. Allt oftare är havsvattnet humusbrunt efter de intensiva skyfallen och för första gången någonsin fick vi vid ett tillfälle in vatten i källaren. Visst är det behagligt när badtemperaturen når över 20 grader inne i viken men i år blev jag orolig på riktigt när SMHI:s mätbojar registrerade 23 grader ute på öppet hav, vilket jag aldrig tidigare upplevt, och på flera håll utmed kusten har folk under juli månad plåtat riktiga tromber.

Nu behöver vi alla spotta i nävarna och hjälpas åt att minska vår del av klimatpåverkan. Du kan tanka din dieselbil med HVO100 och nästa gång du byter bil kan du välja en med biogas eller el. Den som har en stor motorstark båt kan vänja sig vid att tanka fossilfritt, bryggsegla oftare och njuta av naturen i fem knop, och den som har en fastighet kan med lika enkla medel minst halvera sin miljöpåverkan och samtidigt spara pengar.

Själv har jag ägnat en del av semestern åt att (äntligen) installera en luft/vatten-värmepump. En grop grävdes och ett rejält fundament gjöts tio centimeter från grundmuren för att eliminera stomljud, och isolerade rör har dragits i källaren. Under hösten ska jag lägga in golvvärme, vilket jag heller aldrig provat tidigare så det är jag säkert världsbäst på (citat: Pippi L).

Alla som läst så här långt är fullt medvetna om den enorma potential till minskad klimatpåverkan som finns i vårt svenska fastighetsbestånd, och de åtgärder jag tänker på är dessutom lönsamma. Vanligtvis är bristerna redan lokaliserade och tekniken för att rätta till dem välkända. Det saknas bara ett beslut.

Såväl kommunpolitiker som de flesta andra fastighetsägare känner redan till detta och några har lite halvhjärtat börjat agera men jag kan inte för mitt liv begripa varför utvecklingen går så oändligt sakta. Om du representerar en kommun, en region eller en privat fastighetsägare eller om du är en leverantör av varor och tjänster spelar ingen roll – nu behöver vi kroka arm och se till att det som behöver göras blir gjort och det illa kvickt.

Willy Ociansson
Willy’s Cleantech i Karlstad

Publicerad 16 september 2021

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.