KRÖNIKA | 17 aug 2021

Vi ingenjörer har missat skicka med manualen

Vi ingenjörer har missat skicka med manualen
Ulla Janson. Foto: Privat

Det har blåst två tydliga vvs-vindar så här i pandemitider. Den första trenden är pool. Säkert har du också förundrats över de grannar som oavsett storlek på sin tomt tryckt ner en pool i gräsmattan. Den trenden tar vi och fördjupar oss i en annan gång. Istället tittar vi på den andra, kallare, vinden som blåser. Man installerar kyla i hemmet, konstaterar krönikören Ulla Janson.

Nordamerika har denna sommar drabbats av kraftiga värmeböljor i klimatförändringarnas spår, med temperaturer på upp mot 50 grader C. Myndigheter har satt upp särskilda kylcenter där människor kan söka skydd från värmen. Våra värmeböljor på runt 30 grader känns modesta i det sammanhanget.

Jag kan förstå längtan efter aktiv kyla i bostaden – det jag inte håller med om är lösningen.

Men frågan är viktig även för oss och måste tas på största allvar. Värmeböljor leder till kraftigt ökad dödlighet och kommer att öka i intensitet och antal. Det är svårt att prestera en jobbinsats på hemmakontoret med inomhustemperaturer långt över de som är optimala för vår hjärnas tankeverksamhet. Jag kan förstå längtan efter aktiv kyla i bostaden. Det jag inte håller med om är lösningen.

Under lång tid har byggreglerna skärpts avseende byggnaders energiprestanda och trots lite kända problem för nya byggnader att nå uppsatta energikrav så byggs det riktigt energieffektiva hus i dag. De håller effektivt kylan på avstånd under vinterhalvåret och skapar en god inomhuskomfort. Det vi glömmer är att de är lika energieffektiva på sommaren. Ett klimatskal med lågt u-värde är en perfekt sköld mot övertemperaturer inomhus. Vi bygger termosar som ska hålla den varma drycken inne – men det går precis lika bra att förvara glasspinnar i en termos som varm choklad.

Det vi har missat som ingenjörer är att skicka med en bruksanvisning för fastigheten som möjliggör optimal drift även under sommarhalvåret. Nu pratar jag inte om de tjocka katalogerna på tusen språk som hänger med de tekniska installationer som vi sätter in. Nej, det jag syftar på är en enkel manual som beskriver hur huset fungerar, hur man bör agera vid olika klimat ute och vad man bör undvika för att skapa dålig inomhuskomfort.

Om vi tar äldreboenden som exempel byggs det nya, jättefina boenden med mycket låga energibehov. Ofta får de boende inglasade uterum eller balkonger med möjlighet att rullas ut på för en fikastund eller bara få känna solen. Vårdgivarna lämnar dörren öppen till balkongerna för att ha full tillsyn. För de brukare som är kvar på rummet öppnas fönstren för att släppa in sommaren. Det olyckliga är att balkongerna blir som solfångare som mycket effektivt värmer upp luften och där den öppna dörren skickar värmen in i boendet. Vädringen i rummen skapar ytterligare ett värmetillskott som dröjer sig kvar i termosen. Arbetsmiljön för vårdgivarna blir ohållbart varm och önskemål om aktiv kyla uppstår.

Hade vi istället berättat att vi ritat in glasade dörrar till balkongerna som måste hållas stängda under dagtid på grund av värmen hade givetvis vårdgivarna gjort så. Och hade vi berättat att vädring endast bör ske när utomhustemperaturen är lägre än inomhustemperaturen för att behålla det svala inomhusklimatet hade fönstren varit stängda under sommarens varma timmar. Vi behöver dröja oss kvar en stund efter att nyckeln är överlämnad för att berätta vad det är vi byggt, hur det är tänkt att fungera och hur man skapar optimal komfort.

För trenden med kyla i bostäder gäller samma sak, men där är det enklare. Vi har inga vårdtagare att ta ansvar för samtidigt som vi ska fixa med inomhusklimatet. Vi behöver bara se till att dra ner solskyddet under dagtid för att undvika att värmen tar sig in, vädra med tvärdrag under svalare morgnar och kvällar och sluta se köpandet av nya elektroniska prylar och därmed mer energi som det första valet i alla knepiga situationer. Det finns faktiskt en ingenjör som tänkt något klokt kring inneklimatet i alla byggnader, sedan kanske det förvanskats på vägen, men grundprincipen finns där.

Ibland tänker jag att det kanske vore dags för VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) att utökas till riktigt varma dagar. ”Gå in och stäng dörrar och fönster” kan kompletteras med – ”och gå sedan gärna ut igen om du vill”. En liten trudelutt efter tuten helt enkelt. Tror att det skulle göra susen för både humöret och Sveriges energianvändning. För att inte tala om inomhuskomforten.

Ulla Janson
Universitetslektor, Lunds tekniska högskola, avdelningen för installations- och klimatiseringslära

Publicerad 17 augusti 2021

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.