Ventilationslösning vann Stora Inneklimatpriset

Tre företag tog med gemensamma krafter hem Stora Inneklimatpriset för sin systemlösning för förbättrad ventilation och värmeåtervinning i miljonprogramshus.

karl-fredrik-liljestrand-pqr-erik-lindqvist-gosta-schelin-samt-par-johansson-systemair-1web.jpg

Mottagarna av Stora Inneklimatpriset var Karl-Fredrik Liljestrand, PQR, Erik Lindqvist, Gösta Schelin samt Pär Johansson, Systemair. Foto: Mark Kretz

Den tionde upplagan av tävlingen Stora Inneklimatpriset vanns av en trio bestående av företag från tillverkarledet (Systemair), entreprenadledet (Gösta Schelin) samt konsultledet (PQR Consult). De fick ta emot priset för priset av Stockholms miljöborgarråd Per Ankersjö under ExpoFastighet i Stockholm. Den tekniska lösning de presenterat för att förse bostäder med F-ventilation gick i höstas vidare i en upphandlingstävling anordnad av Bebo (se Energi och Miljö nr 1/2011).

Motiveringen Juryn för Stora Inneklimatpriset motiverade priset sålunda: ”Priset ges för ett luftbehandlingssystem med från- och tilluft samt värmeväxling som företagen utvecklat tillsammans. Många förslag till lösningar finns för att åtgärda den viktiga del av det svenska fastighetsbeståndet som utgörs av ”miljonprogrammets” flerbostadshus med enbart frånluftsventilation. En central fråga har varit att lösa tilluftens kanaldragning. Förslaget från Systemair, Gösta Schelin och PQR är innovativt, väl genomtänkt och har en stor marknadspotential. Det kan därmed få en omedelbar kommersiell användning. I befintliga flerbostadshus med bristfällig ventilation ger systemet en ny, kostnadseffektiv möjlighet att förbättra inneklimatet med hjälp av ökad mängd av filtrerad uteluft. Systemets högeffektiva fläktar och höggradiga värmeåtervinning bidrar också till en långsiktigt begränsad resursanvändning.”

”Den föreslagna ventilationslösningen är innovativ, kommersiell och kan bidra till att förbättra inneklimatet samt minska energianvändningen i befintliga flerbostadshus, till exempel i beståndet av miljonprogramshus. Sammantaget gör detta Systemair, Gösta Schelin och PQR Consult till en värdig mottagare av 2010 års pris.” Övriga nominerade till 2010 års pris var Halton, Equa Simulation och Crenna Plåt.

Föredrag om automation Till Expofastighet hade även elever från högskolor och KY-/YH-utbildningar inom energi- och fastighetssektorn inbjudits till ett speciellt program med bland annat föredrag om fastighetsautomation och möjlighet att lära känna branschen bättre samt visa upp sig själva för eventuella framtida arbetsgivare.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 5/2011 sid 12  

  • Fakta Stora Inneklimatpriset Stora Inneklimatpriset instiftades 2001 av Slussen Building Services i samarbete med Energi- och Miljötekniska Föreningen, Svensk Ventilation och Svenska Kyltekniska föreningen. Priset syftar till att stärka inneklimatteknikens ställning och öka intresset för den samma. I juryn ingår representanter för de tre branschorganisationerna samt ordföranden Per Fahlén, SP och professor vid institutionen för Installationsteknik, Chalmers Tekniska Högskola.
Publicerad 16 maj 2011

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.