Ventilationslösning vann Stora Inneklimatpriset

Tre företag tog med gemensamma krafter hem Stora Inneklimatpriset för sin systemlösning för förbättrad ventilation och värmeåtervinning i miljonprogramshus.

karl-fredrik-liljestrand-pqr-erik-lindqvist-gosta-schelin-samt-par-johansson-systemair-1web.jpg

Mottagarna av Stora Inneklimatpriset var Karl-Fredrik Liljestrand, PQR, Erik Lindqvist, Gösta Schelin samt Pär Johansson, Systemair. Foto: Mark Kretz

Den tionde upplagan av tävlingen Stora Inneklimatpriset vanns av en trio bestående av företag från tillverkarledet (Systemair), entreprenadledet (Gösta Schelin) samt konsultledet (PQR Consult). De fick ta emot priset för priset av Stockholms miljöborgarråd Per Ankersjö under ExpoFastighet i Stockholm. Den tekniska lösning de presenterat för att förse bostäder med F-ventilation gick i höstas vidare i en upphandlingstävling anordnad av Bebo (se Energi och Miljö nr 1/2011).

Motiveringen Juryn för Stora Inneklimatpriset motiverade priset sålunda: ”Priset ges för ett luftbehandlingssystem med från- och tilluft samt värmeväxling som företagen utvecklat tillsammans. Många förslag till lösningar finns för att åtgärda den viktiga del av det svenska fastighetsbeståndet som utgörs av ”miljonprogrammets” flerbostadshus med enbart frånluftsventilation. En central fråga har varit att lösa tilluftens kanaldragning. Förslaget från Systemair, Gösta Schelin och PQR är innovativt, väl genomtänkt och har en stor marknadspotential. Det kan därmed få en omedelbar kommersiell användning. I befintliga flerbostadshus med bristfällig ventilation ger systemet en ny, kostnadseffektiv möjlighet att förbättra inneklimatet med hjälp av ökad mängd av filtrerad uteluft. Systemets högeffektiva fläktar och höggradiga värmeåtervinning bidrar också till en långsiktigt begränsad resursanvändning.”

”Den föreslagna ventilationslösningen är innovativ, kommersiell och kan bidra till att förbättra inneklimatet samt minska energianvändningen i befintliga flerbostadshus, till exempel i beståndet av miljonprogramshus. Sammantaget gör detta Systemair, Gösta Schelin och PQR Consult till en värdig mottagare av 2010 års pris.” Övriga nominerade till 2010 års pris var Halton, Equa Simulation och Crenna Plåt.

Föredrag om automation Till Expofastighet hade även elever från högskolor och KY-/YH-utbildningar inom energi- och fastighetssektorn inbjudits till ett speciellt program med bland annat föredrag om fastighetsautomation och möjlighet att lära känna branschen bättre samt visa upp sig själva för eventuella framtida arbetsgivare.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 5/2011 sid 12  

  • Fakta Stora Inneklimatpriset Stora Inneklimatpriset instiftades 2001 av Slussen Building Services i samarbete med Energi- och Miljötekniska Föreningen, Svensk Ventilation och Svenska Kyltekniska föreningen. Priset syftar till att stärka inneklimatteknikens ställning och öka intresset för den samma. I juryn ingår representanter för de tre branschorganisationerna samt ordföranden Per Fahlén, SP och professor vid institutionen för Installationsteknik, Chalmers Tekniska Högskola.
Publicerad 16 maj 2011

På nytt jobb

Klas Tauberman har anställts som elkonsult. Han kommer från ELK Göteborg.
Alexander Bäck har anställts som vvs-konsult hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Han kommer från Newton.
Marie Fossum Strannegård har utsetts till ny vd för IVL Svenska Miljöinstitutet.
Gunnar Linder har utsetts till ny chef för WSP Systems, installationskonsultdelen.
Per Johansson har utsetts till vd för Climat80 Entreprenad AB, Malmö. Han kommer från Nordomatic.
Kent Edvardsson har anställts som säljansvarig i Stockholmsdistriktet hos Watt Heating AB med ansvar för Stockholm, Sundsvall, Örebro, Linköping. Han kommer från Bravida.
Andreas Behm Fredin har utsetts till chef för division Konstruktion & installation hos Tyréns AB, Stockholm.
Jakob Jamot har utsetts till teknisk chef hos Free Energygruppen, med placering i Göteborg. Han kommer från Azelio
Tobias Eriksson har utnämnts till ansvarig för affffärsområde Öst hos Instalco. Han efterträder Peter Westman som övergår till en konsultroll inom Instalco.
Magnus Petersson har utsetts till försäljnings- och marknadschef hos Beulco Armaturs AB, Helsingborg. Han kommer från annan bransch. Peter Lönnbrink har anställts som konstruktör
Simon Nilsson har anställts som ingenjör för arbete med energieffektivisering på Leosol Energi AB. Han kommer från Boliden Mineral.
Elin Öman har anställts som projektledare hos Eon Energilösningar AB, Stockholm. Hon kommer från studier.
Johan Nyhlén har anställts som försäljningsingenjör hos Nicotra Gebhardt AB, region Väst. Han kommer från ebmpapst.
Lennart Lifvenhjelm har anställts som teknikansvarig på Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Vasakronan.
Patrik Vinsa har utnämnts till vice vd med operativt ansvar för hela serviceverksamheten på samtliga nio orter där Indoor är verksamt med lokalkontor.
Patrik Armborsth har utsetts till avdelningschef hos Indoor Energy Services Sweden AB i Stockholm. Han kommer från Exhausto.
Niclas Mantinieks har utsetts till vd för Sandbäckens Brandskydd AB, Stockholm. Han kommer från Presto.
Per-Eric Hjelmer har anställts på Aquademica AB:s inomhusmiljögrupp i Stockholm. Han kommer från Tyréns.
Erik Svensson har utsetts till platsansvarig hos VVS Tjänst Sverige AB i Kalmar. Han kommer WSP.
Niclas Lööf har tillträtt som nyckelkundsansvarig med placering i Göteborg. Han kommer från Carrier.
Mushtak Alshamary har anställts som nyckelkundsansvarig med placering i Göteborg. Han kommer från Caverion.
Per Sandsjö har anställts som nyckelkundsansvarig med placering i Lidköping. Han kommer från Roth Sverige.
Richard Schöniger har tillträtt som nyckelkundsansvarig på Panasonic Heating and Cooling med placering i Jönköping. Han kommer från Dahl Sverige.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Energi & Miljö Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att Energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.