Ventilationskanalers täthet har testats

Är det någon idé att isolera gamla spirokanaler? Svensk Ventilation har testat hur tätheten påverkas av teknisk isolering.

Svensk Ventilation och Isoleringsfirmornas Förening har gemensamt genomfört en serie tester av hur värmeförlusterna påverkas av isolering och läckage i ventilationskanaler.
– En fråga som vi ville ha svar på var om det är nån idé att isolera gamla mer eller mindre gistna spirokanaler. IF har gjort liknande tester på rörområdet, och när vi började intressera oss för detta, gjorde Lindab några inledande försök, berättar Erik Österlund, Svensk Ventilation.
– Tanken är att testa om det egentligen är nån idé att byta isolering, eller isolera, på gamla spirokanaler som läcker – förändras läckflödet om man isolerar och vad händer med isolerförmågan när det läcker luft genom isoleringen?

Testerna har utförts på SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås och hela arbetet planeras vara klart i maj. Testerna har gått ut på att på en provkanal mäta hur mycket energi som avges vid olika läckage, trycksättning och isolering.
– De preliminära uppgifter vi fått är att med en 50 millimeter tjock isolering på en kanal med diameter 315 millimeter halveras luft- och värmeläckage om man använder C-klassade kanaler, jämfört med A-klassade.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 5/12 sid 12

Publicerad 16 maj 2012

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.