Tema: Ventilation | 20 okt 2023

Ventilation för ett slott – en utmaning

Från ett sommarbesöksmål ska Sofiero slott utanför Helsingborg bli året runt-öppet. Just nu genomförs ett stort renoveringsarbete där alla installationer byts ut och moderniseras. Den största utmaningen är utan tvekan ventilationen.

Ventilation för ett slott – en utmaning
Sofiero slott utanför Helsingborg genomgår en omfattande renovering och moderniseras för dagens byggkrav. Foto: Istockphoto

Sofiero slott uppfördes 1864–1866, och ägdes av prins Oscar och hans hustru Sophia av Nassau som ett slags ”sommarslott”. När Oscar tio år senare blev kung lät han renovera och bygga om slottet som då fick det utseende det har i dag. 1973 testamenterade Gustav VI Adolf, sonson till Oscar och Sophia, Sofiero slott till Helsingborgs stad.

Fram till i dag har stora delar av slottet bara nyttjats sommartid, men nu har Helsingborgs stad bestämt att det populära besöksmålet ska vara tillgängligt hela året och genomför därför en stor renovering av slottet. Sammanlagt satsar staden 113 miljoner kronor på projektet, och den största utmaningen ligger helt klart i att hitta en fungerande ventilationslösning som uppfyller moderna byggkrav men samtidigt inte krockar med de skyddade antikvariska värdena i slottet, enligt stadens projektledare Christer Jakobsson.

Varje åtgärd har utretts och planerats mycket noga i nära samarbete med stadens antikvarie och projektets externa antikvarie för att säkerställa att inga moderna installationer gör åverkan på det antikvariska värdet.

Christer Jakobsson, projektledare, Helsingsborgs stad. Foto: Helsingborgs stad

– Vi sätter in sju nya ventilationsaggregat i olika utrymmen i fastigheten och har fått hålla ner dimensionerna på kanalerna, från 125 millimeter upp till 800 millimeter, för att de inte ska synas. Det kräver ett riktigt pusslande, förklarar Christer Jakobsson.

Installationerna följer BBR-kraven. Det stora aggregatet kommer att placeras på vinden som tidigare varit oinredd, men som nu byggs om till kontor och konferenslokaler. Övriga aggregat kommer att placeras undanskymda i olika utrymmen som garderober och omklädningsrum.

Fakta

Projektet

  • Byggherre: Helsingborgs stad
  • Totalentreprenör: Treano bygg
  • Ventilationsentreprenör: Veab
  • Budget: 113 miljoner kronor

– Under restaurangköket gräver vi ut och placerar de största aggregaten under markytan. Det kommer också att dras en del ventilationskanaler i marken, vilket är en oerhört kostsam metod men det var det enda alternativet som fungerade med hänsyn till de antikvariska värdena. Det är oerhört komplext att jobba med ett slott, de är inte direkt byggda för att gömma ventilationssystem i, konstaterar han.

Inomhusklimatet i slottet har inte varit särskilt bra tidigare. Nu kommer det att bli behaglig luft och värme året runt

Även uppvärmningssystemet kommer att bli helt nytt när slottet nu ska användas hela året. Sedan tidigare är fastigheten ansluten till fjärrvärme och det kommer fortsatt att vara den primära värmekällan, men fjärrvärmesystemet uppgraderas för att klara ett högre värmebehov.

– Inomhusklimatet i slottet har inte varit särskilt bra tidigare. Nu kommer det att bli behaglig luft och värme året runt, säger Christer Jakobsson.

Förutom ventilationen byts även all el och värme- och sanitetsinstallationer i slottet. En ny restaurangdel byggs vid sidan av, där en tidigare miljöbyggnad funnits. Tidplanen är tajt, till sommaren 2024 ska allt stå klart och slottet ska vara redo att ta emot besökare.

– Själva slottet är stängt för allmänheten under byggtiden, däremot hålls den populära slottsparken öppen och alla transporter måste passera genom parken för att komma fram till slottet, säger Christer Jakobsson. Inga transporter får passera efter klockan 10 på förmiddagen och lagringsytorna är begränsade varpå endast material som ska användas för dagen körs fram. Det kräver noggrann planering av varje moment-

Fakta

Sofiero slott

  • Sofiero slott byggdes av prins Oscar och hans hustru Sophia av Nassau som sommarslottet Sophie-Ro 1864–1866.
  • 1905 gav paret Sofiero i bröllopsgåva till sonsonen Gustaf Adolf när han gifte sig med Margareta från England. Båda två hade ett trädgårdsintresse som skapade den slottspark som Sofiero än i dag är känt för.
  • 1973 testamenterade Gustaf VI Adolf Sofiero till Helsingborgs stad.

Det praktiska ventilationsarbetet inleddes under senare halvan av september, ventilationsentreprenör är Ventilation entreprenad i Helsingborg AB (Veab).

– Jättekul att få vara med och göra ett besöksmål som Sofiero slott mer tillgängligt. För oss är det ett projekt med många utmaningar, ett gammalt hus som ska utrustas med mycket modern teknik där det kommer krävas speciallösningar och stor hänsyn till de skyddade värdena, säger Mattias Jivenius, vd för Veab.

Hela projektet genomförs som en totalentreprenad i partnering och vanns av Treano bygg, som har tidigare erfarenheter från kulturhistoriskt värdefulla byggnader, där­ibland flera slott i nordvästra Skåne.

Publicerad 20 oktober 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.