INNOVATIONER | 15 apr 2022

Vem tar hem priset på Nordbygg?

Det kom in 29 innovativa förslag till juryn för Stora inneklimatpriset. Fyra blev utvalda. Vem som tar hem vvs-branschens kanske mest prestigefyllda pris återstår att se på mässan Nordbygg i Stockholm. I år är det 21:a gången som priset delas ut.

Vem tar hem priset på Nordbygg?
Optimal ventilation med Lindab Ultra BT. Illustration: Lindab

Ingen ombyggnad

LINDAB ULTRA BT.

Ska man uppdatera ett befintligt ventilationssystem finns det hinder för en fastighetsägare: återbetalningstid, driftstopp och fler installationer. Lindab Ultra BT är ett behovsstyrt ventilationssystem (DCV) som kan installeras i ett rum i taget. Det kräver inte någon ombyggnation av väggar eller långsiktig nedstängning av kontor.

Torbjörn Bruzelius.

– Normalt är installation av ett ventilationssystem tidskrävande och dyrt, men med Ultra BT blir det enkelt, hållbart och det sparar både tid och pengar, säger Torbjörn Bruze­lius, strategisk produktchef, Lindab.

Innovativt genombrott

CENSUS EYE.

Digitalt OVK med Census Eye.

Dags för digitaliserad OVK! För länge har fastighetsbranschen brottats med den lagstadgade myndighetsbesiktningen för OVK (obligatorisk ventilationskontroll) som är både kostsam och utförs för sällan för att verkligen ge ett bättre inneklimat. Locum har deltagit i utvecklingen av Census Eye, en helt ny sensorbaserad mätmetod som digitaliserar och automatiserar processen av en OVK. Det är andra gången som tekniken nomineras. Ett innovativt genombrott som kan ge bättre inomhusmiljö och korrekta mätvärden på ventilationen i fastigheterna.
– Den här sensorbaserade metoden kan komma att förändra och revolutionera OVK-arbetet, vi går från att agera reaktivt till att arbeta proaktivt för att få ett bra och energi­smart inomhusklimat som håller över tid, säger Mikael Nutsos, teknikutredare på Locum.

Maximal flexibilitet

LINDINVENT ISQ-V.

Behovsstyrd
ventilation med Lindinvent ISQ-V.

Ett väggmonterat aktivt tilluftsdon för behovsstyrd ventilation avsett för vertikalt väggmontage. Donet är konstruerat för att enskilt eller i samverkan med flera don leverera luftmängder som varierar med aktivitetsnivån eller andra klimatfaktorer i enskilda lokaler.

Thomas Lindborg. Foto: Privat

Behovsstyrd ventilation minimerar energianvändningen och skapar optimalt inneklimat där det behövs. Utvecklingsarbetet har tagit fokus på enkelhet i alla led men också maximal flexibilitet och digitalisering. Med alla givare som kan behövas och bluetooth är ISQ-V ett smart och tyst väggtilluftsdon som rustar fastigheten för framtidens krav i alla avseenden.

– Stora inneklimatpriset är alltid kul och sätter extra fokus på nya bra lösningar för inneklimat – något som blir allt viktigare och svårare – det ska vara behagligt, säkert, tyst, dragfritt och energieffektivt då klimatproblematiken ställer nya krav på hållbarhet, säger Thomas Lindborg, utvecklingsansvarig på Lind­invent.

Stor energibesparing

SMARTFRONT.

Energibesparing med Smartfront.

En patenterad metod för uppgradering av fasad, ventilation och fönster på befintliga fastigheter. Det är andra gången denna teknik är nominerad till Stora inneklimatpriset. Efter genomförd renovering nås en energibesparing på upp till 75 procent med bättre boendemiljö samt minskning av radon­gaser och koldioxidutsläpp. Smartfront hjälper till att nå de miljömål som EU och regeringen satt för 2030.

Stefan Forsberg.

–  Att nomineras i sammanhang som dessa är hedrande och stärker teamets energi. Som alla vet är det många timmars slit och jag är otroligt stolt över alla medarbetare och partners som gör framgångar som detta möjliga, säger Stefan Forsberg, vd för Smartfront.

 

Publicerad 15 april 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.