Vem bygger Sveriges största passivhus?

Kampen om titeln Sveriges största passivhus hårdnar. Först ut var Region Skåne med Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg. Nu har Einar Mattsson tagit upp handsken med ett bostadshus i Stockholm.

100819-Gatuvy

Brf Gladan kan bli Sveriges största passivhus med sina 14 000 kvadratmeter. Illustration: Einar Mattsson AB

Att bygga lufttätt och energisnålt kan ses som en sport – att bygga stort och energisnålt är i så fall en ny delgren. Nyligen presenterade bygg- och fastighetsbolaget Einar Mattsson ett passivhusprojekt i Stockholm som enligt deras utsago ska vara störst i Sverige. Byggnaden, som ska uppföras på Kungsholmen i centrala Stockholm, ska rymma knappt 190 bostadsrättslägenheter. – Det blir 14 500 kvm Atemp och byggstarten är i höst, det ska vara klart 2015, säger Oscar Charpentier, projektledare på Einar Mattsson Projekt AB. Med 14 500 kvadratmeter bräcker projektet Region Skånes Rättspsykiatriskt Centrum, som ska uppföras i Trelleborg. Den byggnaden får 12 700 kvm Atemp när den står klar. Projektledare Mattias Wallin, Regionservice, skrattar gott när han hör om Stockholmsprojektet. – Oj, blir den större, då får vi bygga ut. Det blir dyrt! skojar han.

Tills vidare överträffar det skånska projektet stockholmsprojektet i energisnålhet. 25 kWh/kvm,år ska gå åt på Rättspsykiatriskt Centrum, medan Einar Mattsson räknar med en energianvändning enligt BBR på 49 kWh/kvm,år.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 6/7 2013 sidan 14

Publicerad 17 juni 2013

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.