Svensk mästare | 4 mar

Vem blir Sveriges bästa unga ventilationsmontör?

Vem är Sveriges bästa unga ventilationsmontör? Det avgörs i SM för unga ventilationsmontörer den 23-25 april och nu presenteras de tre finalisterna som gör upp om guldmedaljen.

Vem blir Sveriges bästa unga ventilationsmontör?
Finalisterna i SM för unga ventilationsmontörer 2024 är Albin Eriksson, Hobbe Eriksson och Rohullah Rajabi. Foto: Plåt- & Ventbyrån

SM för unga ventilationsmontörer är en tävling som instiftades år 2022 av Plåt & Ventbyrån och som återkommer vartannat år. Syftet är att uppmuntra unga i branschen och visa att ventilationsmontör är ett framtidsyrke att räkna med. Samtidigt får den relativt nya gymnasieinriktningen Ventilation, som finns på VVS- och Fastighetsprogrammet, en chans att glänsa i strålkastarljuset.

Nu offentliggörs de tre finalisterna i SM för unga ventilationsmontörer 2024, vilka kommer att tävla mot varandra den 23-25 april under Yrkes-SM i Karlstad:

  • Rohullah Rajabi från Karlstad,
  • Albin Eriksson från Uddevalla
  • Hobbe Eriksson från Östersund

– Kriterierna för att kvala in till tävlingen har varit på en hög nivå, med mycket fokus mot montering för att passa framtidens ventilationsarbeten. Alla sökande har fått göra samma uttagningsprov, och där har Rohullah, Albin och Hobbe verkligen briljerat och visat en extra god yrkesskicklighet. Det ska bli riktigt spännande att se hur det går för dem i SM, då tävlingsuppgiften blir ännu mer komplex, säger Magnus Karlqvist, tävlingsledare SM samt yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola.

Tävlingsuppgiften under SM består till en viss del av förarbete inför montering. Detta innebär styckning, mängdning och beställning av materiel enligt en särskilt framtagen tävlingsritning. Även själva monteringen sker enligt ritning, men precis som det kan vara i ett kundprojekt så kommer det att ske förändringar under tävlingen, vilket de tävlande måste hantera och utföra.

Källa: Plåt & Ventbyrån

Publicerad 4 mars 2024

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.