Växthus och restaurang i samma hus
En växthusrestaurang håller på att byggas i Skegrie strax norr om Trelleborg – mitt ute på den skånska landsbygden.
Om några månader ska det enligt planen serveras pizza och burgare inne i växthuset av trä och glas.
– Vår ambition är att med hjälp av smarta metoder och materialval kraftigt minska klimatavtrycket från såväl byggnationen som verksamheten jämfört med vad som är brukligt, berättar Claes Stenmark, som både är projektledare, kock och grundare av Stenmarks växthusrestaurang.
Byggnadsarean är på 770 kvadratmeter och inomhusytan, som delvis är i två plan, 1 150 kvadratmeter.
Stommen med väggar och bjälklag är i korslimmat trä och limträ.
– Vi har ingen betongplatta, utan har tagit fram en konstruktion med ett slags krypgrundslösning. Byggnaden står på cellglas. Där vi får lyftkrafter har vi förstärkt med markskruv.
Vi kommer att ha ett större kylbehov än värmebehov, vilket förstärks av att vi ska ha matproduktion inne i växthuset
– Just nu pågår förberedelsearbete med plåtar och liknande inför glassättningen som förhoppningsvis ska kunna ske under hösten. Det är mycket glas som ska upp. Därefter ska vi slutföra allt inomhusarbete, säger Claes Stenmark.
När räknar ni med att öppna?
– Förhoppningsvis i vinter. Vi har märkt att saker och ting tar längre tid än vad vi hade tänkt från början. Men det får ta den tid det tar. Det är bättre att det blir bra än att det går snabbt om det finns ett motsatsförhållande.
De stora glasytorna gör att huset kommer att fungera som en stor solfångare.
– Vi kommer att ha ett större kylbehov än värmebehov, vilket förstärks av att vi ska ha matproduktion inne i växthuset. Stommen värms upp under dagen och kyls ned under natten.
– En bra sommardag räknar vi dock med att ha en solinstrålning på 500 kW. Det går inte att kyla bort på ett vettigt sätt.
Hur ska ni lösa det?
– Genom flera olika klimatzoner. Restaurangens produktionsytor till exempel, inklusive personalrum och liknande, hänger samman med den primära kundytan som vi kallar för orangeriet. De utgör en egen del inne i växthuset med isolerglas ut mot växthuset och isolerat tak. Detta är för att de delarna alltid ska kunna hålla en bra temperatur utan att vi behöver kyla hela växthuset, vilket inte skulle gå.
Vad ska ni ha för kyla i byggnaden?
– Vi kommer att ha en grundvattenvärmepump och ta frikyla från grundvattnet. Kyl- och frysrum ska ha egna kylaggregat.
Har jag räknat rätt ska vi bara behöva ta hjälp av värmepumpen i mycket begränsad utsträckning. Då ska det ha varit riktigt kallt under flera dagar.
Förhoppningen är att uppvärmning av såväl växthus som övriga delar i huvudsak ska ske – förutom med hjälp av solinstrålningen – via återvinning.
– Vi kommer att ha en vedeldad pizzaugn, ugnar som bakar bröd, stekbord, fritös plus en massa människor som alstrar värme. Tanken är att med hjälp av rökgasvärmeväxlare och ventilationssystemet kunna ta till vara på den värmen.
– Har jag räknat rätt ska vi bara behöva ta hjälp av värmepumpen i mycket begränsad utsträckning. Då ska det ha varit riktigt kallt under flera dagar.
I växthuset ska det odlas tomater, örter och annat som restaurangen behöver.
– Vi kommer att ha ett eget minireningsverk som gör att vi kan återanvända spillvatten från restaurangen som bevattningsvatten i växthuset. Värme och vatten är resurser som vi behöver ta vara på.
Kostnaden för projektet är beräknat till cirka 15 miljoner kronor. Finansiering har hittills skett med hjälp av egna medel, lån, offentligt stöd och genom gräsrotsfinansiering, så kallad crowdfunding.
– Vi har hittills fått in cirka fyra miljoner kronor i riskkapital genom crowdfunding. Vi ska under hösten göra en ny runda för att ta in mer kapital.
Vad har varit svårast?
– Inflationen har gjort att kostnaderna har dragit i väg. Det är egentligen inget problem för den långsiktiga lönsamheten eftersom vi när vi är igång kan sälja för ett högre pris. Men det hjälper oss inte nu.
– Vi har fått lägga ned mer tid på kapitalanskaffning än vad vi hade behövt göra om Putin inte hade startat ett krig.
Claes Stenmark berättar att han tidigare har arbetat med bland annat kommersiell kommunikation, inte som husbyggare.
– Jag läste energiteknik på Vattenfalls gymnasium i Forsmark. När jag pluggade på universitet – bland annat matematik, ekonomi och filosofi – arbetade jag som kock.
Varför bestämde du dig för att bygga ett restaurangväxthus?
– När vi för sex år sedan flyttade hit från Stockholm tyckte vi att det saknades en trevlig restaurang och bestämde oss då för att göra något åt det. Samtidigt vill vi arbeta så kretsloppseffektivt som möjligt, säger Claes Stenmark.
Text: Mikael Bergling